latinica  ћирилица
02/08/2022 |  11:49 ⇒ 15:45 | Аутор: СРНА

Петковић: Ништа још није готово

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да још ништа није ријешено тиме што је Приштина на 30 дана одгодила примјену одлуке о српским аутомобилским таблицама и личним картама, јер премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти неће да се смири и разговара.
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) - Фото: ТАНЈУГ
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)Фото: ТАНЈУГ

- Успјели смо да добијемо додатних 30 дана, али још ништа није ријешено. Курти неће да се смири и неће да разговара, према томе, ништа још није готово - навео је Петковић, те подсјетио да Курти говори да је само помињање заједнице српских општина позив на рат.

Петковић је рекао за ТВ Пинк да је слобода кретања скроз успостављена, а прелази Јариње и Брњак враћени у функцију.

- Нема издавања документа који су хтјели да наметну грађанима Србије који улазе на Косово и Метохију. Колико год да буде тешко бићемо уз свој народ, и на крају Србија ће побиједити - истакао је Петковић и додао да личне карте и регистарске таблице издаје Србија, јер је то њена земља.

Он је рекао да су српско руководство и народ показали да све може да се ријеши разговором, а не непромишљеним потезима, с обзиром на то да је намјера била да Београд буде окривљен за оно што се дешава на терену.

Петковић је навео да су Албанци били спремни да са дугим цијевима, воденим топовима, упадну на сјевер и да се обрачунају са српским народом који је био на барикадама.

- Курти све вријеме говори како Београд и /предсједник Србије Александар/ Вучић желе да изазову сукобе по налогу /руског председника Владимира/ Путина и Русије. Престаните да лажете! То је нетачно. И то се показало оног тренутка када је Курти повукао одлуку коју је донио, да су се Срби повукли са барикада - рекао је Петковић.

Власти самопроглашеног Косова одгодиле су за 1. септембар примјену одлуке о забрани српских регистарских таблица и личних докумената, након што су јуче уклоњене барикаде на сјеверу Косова које су поставили грађани незадовољни најавом Приштине да ће почети примјену одлуке о пререгистрацији возила и личним картама.