latinica  ћирилица
02/08/2022 |  12:10 ⇒ 12:33 | Аутор: РТРС

"Неки нови Бродвеј" најбољи документарни филм на фестивалу Фортеца

Остварење "Неки нови Бродвеј ", режисера Дениса Бојића, снимљен у продукцији Радио- телевизије Републике Српске у сарадњи са Даун синдром центром из Бањалуке, награђено је на 6. Фортеца међународном филмском фестивалу у Перасту, у Црној Гори, као најбољи документарни филм.
Неки нови Бродвеј - Фото: РТРС
Неки нови БродвејФото: РТРС

Жири у саставу дарматург Драган Копривица, фотограф Ирена Бајчета, продуцент Миљан Гогоћ и драматург Мило Вучинић  у образложењу су навели:

- У изузетно јакој конкуренцији, овај филм побјеђује из два разлога: Први је одлична структура и режија, а други је тема која је нашем, на жалост, "предцивилизацијском" балканском амбијенту и те како блиска и значајна за "отварање". Теме инклузије лица са Дауновим синдромом у друштво, табуа везаних за њихов породични живот и тешкоће њихових најближих и старатеља, на овај начин упричане у документарну структуру су ангажоване, директне, оплемењујуће, изузетно катарзичне и едукативне.

Осим филмова из региона на фестивалу су приказана најновија остварења из Шведске, Норвешке, Финске, Данске, Индије, Тајвана, Кине, Грчке...

У такмичарској селекцији приказано је десет дугометражних играних филмова и двадесет документарних и кратких филмова.

Шесто издање Фортеце подржале су амбасаде нордијских земаља Шведске, Данске, Норвешке и Финске у нрној Гори, заједно са филмским центрима из тих земаља, као и Филмски центар и Кинотека Црне Горе.