latinica  ћирилица
02/08/2022 |  12:26 ⇒ 12:28 | Аутор: РТРС

Служена литургија поводом славе општине и Дана 11. Мркоњићке бригаде (ВИДЕО)

У Храму Светог Саве у Мркоњић Граду служени су литургија и парастос поводом славе ове општине и славе и Дана 11. Мркоњићке лаке пјешадијске бригаде.
Мркоњић Град - Фото: РТРС
Мркоњић ГрадФото: РТРС

Тим поводом су положени и вијенци на спомен-обиљежје масовне гробнице у православном гробљу и на централно спомен-обиљежје погинулим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату на Тргу српске војске.

Присутни су били и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Жељка Стојичић.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић рекао је да најбоље синове не смијемо заборавити, и да треба увијек изнова да подсјећамо све нараштаје шта за нас значи њихова жртва.

- Војска Републике Српске дала је неизмјеран допринос за стварање Републике јер да није било њих ни ми вјероватно данас не бисмо били овдје - истакао је Вођевић.

Предсједник Предсједништва општинске Борачке организације Душко Милетић казао је да нема мјеста у Српској у којој ова мркоњићка бригада није успјешно изводила борбена дејства, те је због тога и одликована у рату Медаљом Петра Мркоњића.

- Ова бригада је са другим једицама Војске Републике Српске и припаднициа МУП-а створила Републику Српску. Задатак нас живих и преживјелих је сјећање и обиљежавање ових дана ради будућности Српске и српског народа - додао је Милетић.

У Мркоњић Граду је послије протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата пронађена једна од највећих масовних гробница у Републици Српској. Ту је било 181 тијело жртава, међу којима 81 цивила, 97 бораца Војске Републике Српске, три припадника МУП-а Српске.

У мањим гробницама на подручју ове општине пронађено је још 176 тијела цивила, припадника Војске и МУП-а Републике Српске.

На подручју општине Мркоњић Град је током 117 дана хрватске агресије порушено и запаљено више од 2.000 стамбених објеката, док је 6.000 кућа оштећено и опљачкано. Ратна штета процијењена је на 670 милиона КМ.

За злочине у Мркоњић Граду још нико није одговарао.