latinica  ћирилица
02/08/2022 |  12:42 ⇒ 12:50 | Аутор: РТРС

Додик: Од измјена Закона о Централној банци корист би имали сви

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик сматра је Закон о Централној банци БиХ одавно превазиђен.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Појединци из Централне банке реаговали су на моју оцјену о тој банци. То није став банке. У свом штуром саопштењу ЦБ БиХ није негирала ниједан навод нити презентоване чињенице, већ на сензационалистички начин, у недостатку аргумената, изврће суштину - навео је Додик на Твитеру.

Он је истакао да његова раније изнесена идеја иде за тим да се "уз минималне измјене Закона, на бази реалног покрића у еврима којима Централна банка БиХ располаже у виду слободних резерви, емитује одређени износ конвертибилних марака, дакле реално покривених, које би се могле инвестирати у домаће обвезнице".

- На тај начин би био одржан валутни одбор, а девизне резерве би остале нетакнуте. За ово су потребни само добра воља и сагласност у вези с измјенама Закона о Централној банци који је одавно превазиђен, чега смо сви свјесни - нагласио је Додик.

Он сматра да је потребно формирати експертски тим који ће припремити измјене Закона од којих би корист имали сви, укључујући и Централну банку БиХ, која би могла остварити одређену зараду од инвестирања тих средстава.