latinica  ћирилица
02/08/2022 |  13:02 ⇒ 13:02 | Аутор: СРНА

Кошарац: Саудијска Арабија прихватила упитник за извоз црвеног меса и пилетине

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да је Саудијска Арабија прихватила упитник из БиХ за извоз црвеног меса, меса перади и прерађевина од меса.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Добили смо позитиван одговор саудијске стране, након што смо, у сарадњи са Канцеларијом за ветеринарство БиХ и надлежним ентитетским министарствима, активно радили на испуњавању упитника и успјешно окончали тај посао - рекао је Кошарац.

Он је најавио да ће у наредном периоду Канцеларија за ветеринарство БиХ од министарстава пољопривреде Републике Српске и Федерације БиХ затражити да кандидују потенцијалне објекте за извоз црвеног меса и пилетине у Саудијску Арабију, , саопштено је данас из кабинета ресорног министра.

Према његовим ријечима, прихватање упитника из БиХ значајан је корак не само у погледу могућности извоза црвеног меса и пилетине, него и због већег обима спољнотрговинског промета меда у Саудијску Арабију.

- Важно је подсјетити да нам је одобрен извоз меда у Саудијску Арабију, али је испуњавање овог упитника био услов да се прошири листа одобрених извозника меда из Републике Српске и Федерације БиХ на саудијско тржиште - додао је Кошарац.

Он је истакао да је отварање тржишта Саудијске Арабије добра прилика и додатни подстицај за развој домаћих пољопривредних капацитета.

- Остајемо привржени очувању постојећих и отварању нових тржишта како бисмо допринијели унапређењу пословања и повећању обима спољнотрговинске размјене домаћих производа. Осим ЕУ, наш приоритет су тржишта Русије и земаља Евроазијске економске уније, Кине, Саудијске Арабије, Израела, Малезије, Уједињених Арапских Емирата и слично - поручио је Кошарац.