latinica  ћирилица
02/08/2022 |  13:07 ⇒ 13:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Филм "Лето када сам научила да летим" награђен у Италији

Дугометражни играни филм "Лето када сам научила да летим" редитеља Радивоја Андрића, настао уз подршку и Филмског центра Србије, освојио је Специјалну Грифон награду за животну средину на 52. фестивалу филмова за дјецу и омладину Гифони у Италији.
Лето када сам научила да летим (фото: instagram.com/leto_film) -
Лето када сам научила да летим (фото: instagram.com/leto_film)

Жири је у образложењу истакао да Специјална награда Грифон ЦИАЛ за животну средину ове године иде играном филму који се бави темама породичног живота и осјећања.

- Ове теме су прихваћене од природе које представљају позадину модерне и дирљиве приче. Иако фокус радње није искључиво еколошки, награда за животну средину припала је овом играном филму због чврстог односа између главне јунакиње Софије и хрватског острва и мора који је хране и штите у најтежим годинама, живота младе жене - навео је жири.

Међународни филмски фестивал Гифони је један од најпознатијих фестивала дечијег филма на свијету, са традицијом дугом више од 50 година.

Одржава се у малом италијанском граду Гифони Вале Пиана у Кампанији, у јужној Италији, у близини Салерна и Напуља, а сваке године фестивалу присуствује више од 2.000 дјеце из земаља широм свијета, а она и оцјењују филмове и одлучују о наградама.

Ово је четврта међународна награда за "Лето када сам научила да летим". Претходно, филм је освојио награду Европске асоцијације филма за дјецу (ЕЦФА), која се додјељује најбољем европском филму на фестивалу БУФФ у Малмеу, као и двије награде на Пулском филмском фестивалу, укључујући и награду публике.

Филм је у Србији и региону до сада погледало више од 200.000 гледалаца.

Улоге у овом филму тумаче Клара Хрвановић, Олга Одановић, Сњежана Синовчић, Жарко Лаушевић, Лука Бајто и Ема Керета Рогић. Према књизи Јасминке Петровић, сценарио је написала Љубица Луковић, а продуценти су Маја Поповић Милојевић и Милан Стојановић из београдске куће Сенсе Продукција.

Филм је копродукција Србије, Хрватске, Бугарске и Словачке.