latinica  ћирилица
02/08/2022 |  13:56 ⇒ 14:38 | Аутор: СРНА

Захарова: Позив Америци и ЕУ да престану да бодре приштинске радикале

Русија позива ЕУ и САД да престану да подстичу приштинске радикале у дискриминацији Срба на Косову и Метохији, изјавила је портпаролка руског Министарства иностраних послова Марија Захарова.
Марија Захарова (Фото: МИД России) - Фото: Facebook
Марија Захарова (Фото: МИД России)Фото: Facebook

- Док Запад не схвати да је опасност поткопавања крхке стабилности на Балкану потпуно реална, опасни експерименти тамо се настављају и наравно одговорност је у потпуности на Западу, прије свега Вашингтону - рекла је Захарова данас на брифингу.

Она је нагласила да је коријен проблема у томе што Приштина није испунила раније преузете обавезе и што је саботирала преговоре са Београдом, преноси Тас.

На том фону, навела је Захарова, очигледна је неспособност ЕУ, којој је рјешењем Генералне скупштине УН 2010. године додијељена улога посредника, да убиједи косовске Албанце да поштено учествују у дијалогу и обезбиједе заједницу српских општина на Косову и Метохији као форму заштите права и слободе Срба.

БЕОГРАД НИЈЕ ТРАЖИО ПОМОЋ МОСКВЕ ОКО ТРЕНУТНЕ СИТУАЦИЈЕ НА КОСМЕТУ

Србија се није окренула ка Русији тражећи помоћ у рјешавању конфликтне ситуације на Косову и Метохији, рекла је портпаролка руског МУП-а.

Она је на питање новинара да ли су власти Србије затражиле помоћ у име Русије у рјешавању ситуације на Космету одговорила: "Не, нису."