latinica  ћирилица
02/08/2022 |  13:57 ⇒ 14:20 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Српска гарант да се злочини попут оног на Шушњару неће поновити (ВИДЕО)

Изасланик српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић истакао је данас у Меморијалном комплексу "Шушњар" у Санском Мосту, гдје је обиљежена 81 година од усташког злочина над 5.500 Срба, Јевреја и Рома, да се о овом страдању мора говорити, како се никада никоме и нигдје не би више поновио.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Ковачевић је нагласио да су за ово мјесто битна два дана - Ђурђевдан и Илиндан 1941. године, те подсјетио да су на Ђурђевдан 1941. године усташе забраниле да се прослављају православни празници и свеци, да се српски народ побунио, те да су Нијемци дошли из Приједора да помогну усташама да убију 27 Срба који су сахрањени на овом мјесту.

Ковачевић је подсјетио да је у вријеме када је Анте Павелић ступио на дужност поглавника у Независној Држави Хрватској увео да Јевреји носе траке са словом "Ж", а Срби са словом "П", као православци.

- Послије је за све Србе у НДХ постојала само црна трака. Као што данас, нажалост, на улазу у Сански Мост постоји црна трака преко ћириличног натписа града. То су ствари које ћемо морати да мијењамо - нагласио је Ковачевић.

Истакао је да званичници Српске поручују да је Република Српска гарант да се овакви злочини неће поновити.

Парастос невино страдалим служили су свештеници Епархије бихашћко-петровачке, а положени су и вијенци жртвама усташког терора - "Милин бирт" и "Клаоница".

Обиљежавању су присуствовали изасланик српског члана Предсједништва БиХ и делегација Народне скупштине Републике Српске.

Само на Илиндан, на подручју тадашњег среза Санског Моста убијено је више од 10 хиљада Срба.