latinica  ћирилица
02/08/2022 |  15:18 ⇒ 15:18 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Убиство Завахирија може довести до терористичких акција

Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић изјавио је да је убиство лидера "Ал каиде" Ајмана ел Завахирија глобални безбједносни догађај првог реда који изазива забринутост јер може довести до терористичких акција у свијету, али и у БиХ гдје њихова мрежа најјача, али и указао да потрес ове мреже може изазвати потресе и у Обавјештајно-безбједносној агенцији.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

Он је нагласио да се "Ал каида", као међународна терористичка оранизација, током рата развила у БиХ и да је ту имала неколико војних формација, од којих је најпознатија "Ел муџахедин".

- Управо су Осама бин Ладен и Завахири били креатори сарадње са западним објавјештајним службама и изградње велике терористичке групе у БиХ и у том смислу БиХ је била врло занимљива - навео је Галијашевић Срни.

Он је напоменуо да су Завахири и његов брат Мухамед често долазили и до Травника и до Зенице, те да постоје провјерене информације да су током рата имали контакте и са полицијским структурама у Зеници, па и са самим садашњим бошњачким чланом Предсједништва БиХ Шефиком Џаферовићем који је некадашњи начелник зеничког Центра служби безбједности.

Према његовим ријечима, представници "Муслиманске браће" и авганистанских ветерана, односно вехабија и "Муслиманске браће" изградили су тај терористички, муџахедински систем у БиХ да почине ратне злочине.

Он је оцијенио да је потрес ове мреже потрес и мреже "Ал каида" у БиХ, али да ће изазвати потресе и у ОБА.

Један од Завахиријевих људи у БиХ, додао је он, је и Еслам Дурмо.

- Он је један од водећих људи "Муслиманске браћ" у овом дијелу Европе и један од првих људи Завахирија на овом подручју. Такозвани Ебу Абдурахман био је главни безбједњак формације "Ел муџахедин" и представљао сиријску муслиманску браћу у БиХ - навео је овај експерт за борбу против тероризма.

Галијашевић је истакао да је Завахиријев човјек Нусрет Имамовић и да се његово свједочење још налази на званичној страници вехабија из Маоче - "Пут вјерника", у којем поручује "Наш вођа је Завахири".

Према његовим ријечима, Имамовић је био један од команданата Завахирија.

- Њега БиХ и не тражи озбиљније, када тражите некога "плавом потјерницом" без објављене фотографије, онда ви у ствари не тражите. Ова земља му је дала два пасоша и два серијска, скоро идентична, броја - навео је Галијашевић.

Галијашевић истиче да убиством Завахирија Запад наставља да уклања неугодне свједоке савезништава, које су имали са Завахиријем и са Бин Ладеном.

- Управо су ти људи, у савезништву са Западом, искористили босанске муџахедине, најважније људе тероризма у БиХ, да нападну САД, Шпанију, Француску и друге - нагласио је он.

Галијашевић каже да убице треба тражити у унутрашњој структури "Ал каиде" која жели промјене и која је постала западни инструмент у борби у Сирији.

- Завахири, коме је сједиште било изнад Дамаска, био је носилац нове стратегије да се ради на легализацији `Ал каиде` и њеном претварању у политичку организацију, у сарадњи са западним службама - појаснио је он.

Лидер "Ал каиде" Ајман ел Завахири убијен је у ваздушном нападу америчке војске, потврдио је предсједник САД Џозеф Бајден.