latinica  ћирилица
02/08/2022 |  15:45 ⇒ 15:57 | Аутор: СРНА

Трећа Међународна конференција о очувању објеката културног насљеђа у Санкт Петербургу

У Санкт Петербургу 6. и 7. септембра 2022. године одржава се трећа Међународна конференција о очувању објеката културног насљеђа – споменика дрвене архитектуре.
Санкт Петербург (Фото: EPA/GEORGI LICOVSKI, илустрација) -
Санкт Петербург (Фото: EPA/GEORGI LICOVSKI, илустрација)

Циљ Конференције је промовисање јачања и развоја сарадње у области очувања споменика дрвене архитектуре.

Очекује се да ће током догађаја бити обрађене сљедеће теме: карактеристике законодавства и организације заштите споменика дрвене архитектуре у различитим земљама свијета и регионима Русије, традиционалне методе рестаурације, конзервације и очувања споменика дрвене архитектуре, карактеристике организације система за гашење пожара, противпожарних уређаја и уређаја за заштиту од пожара за споменике дрвене архитектуре, заштита дрвених конструкција од биодеструкције, оперативне карактеристике очувања споменика дрвене архитектуре, проблеми популаризације и формирања позитивног односа према споменицима дрвене архитектуре, сарадња са јавним организацијама, обука специјалиста и волонтера укључених у рад на споменицима дрвене архитектуре.

За стране специјалисте постоји могућност да учествују у догађајима и даљински и на лицу мјеста.

Путовање и смјештај страних учесника обезбјеђују се о трошку самих учесника без котизације.

Радни језици конференције су руски и енглески.

Институцијама и установама Републике Српске о могућности учешћа на Конференцији.

Учесници који изражавају спремност да наступају као говорници морају послати на e-mail Комитета државне контроле, коришћења и заштите историјских и културних споменика (giop4@kgiop.gov.spb.ru) апликацију са темом извјештаја и кратким подацима о аутору у року до 01.09.2022.

Трајање извештаја је до 15 минута. Презентације морају бити у једном фајлу у Power Point и PDF формату (величина фајла не би требало да буде већа од 35МБ).

Пријаве учешћа слушаоца на Конференцији се примају до 20. септембра 2022. године.