latinica  ћирилица
02/08/2022 |  17:16 ⇒ 17:19 | Аутор: СРНА

Ђокић: Циљ докапитализације - унапређење положаја РЖР "Љубија"

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић информисао је градоначелника Приједора Слободана Јавора о поступку докапитализације Рудника жељезне руде "Љубија", те је нагласио да је циљ унапређење положаја овог постројења у оквиру заједничког предузећа "Арцелор Митал", те корист за локалну заједницу.
Састанак Ђокића и Јавора - Фото: СРНА
Састанак Ђокића и ЈавораФото: СРНА

Из ресорног министарства подсјећају да су заједничко предузеће "Арцелор Митал" 2004. године основали компанија "Митал" и РЖР.

Као се наводи, "Митал" је у заједничком предузећу стекао 51 одсто удјела, а РЖР 49 одсто, те се истиче да ће одлуку о докапитализацији "Љубије" донијети Скупштина акционара наведеног друштва.

Компанија "Арцелор Митал", као заједничко предузеће, и даље остаје концесионар који ће на овом подручју наставити да врши експлоатација жељезне руде, у складу са концесионим уговором који је раније потписан.

На састанку Ђокића и Јавора је јасно речено да се поступком докапитализације не врши никаква продаја рудника, као што неки у јавности покушавају да прикажу и то из чистог незнања шта тај поступак представља и значи или из неких других побуда.

Како је наглашено, рудници су и даље имовина Републике Српске, а компанији "Арцелор Митал" само је додијељено концесионо право да врши експлоатацију жељезне руде, за шта плаћа концесиону накнаду, а тако ће и остати.

На састанку је речено да је процес докапитализације РЖР-а покренут на иницијативу америчко-канадске компаније и да се води у складу са законом.

Уколико се поступак спроведе до краја, наглашава се, то ће бити од велике користи не само за привредно друштво РЖР "Љубија" и унапређење односа у оквиру заједничког предузећа "Арцелор Митал" , него и за локалну заједницу.

- Америчко-канадска инвестиција у Републику Српску показује да је Република Српска отворена за нове инвестиције, које представљају дугорочни интерес политике Српске - напомиње се у саопштењу.

Представници Приједора су изразили разумијевање за намјере Владе Републике Српске да на овај начин привуче инвестиције у тај град и Српску.

Према њиховим ријечима, од поступка докапитализације о којем је било ријечи очекују добробит за сам град.

У наредном периоду биће настављене консултације са представницима града Приједора и предузећа РЖР с циљем рјешавања свих питања која су од значаја за сам Приједор, али и за развој рударске производње на овом подручју.