latinica  ћирилица
02/08/2022 |  17:36 ⇒ 17:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Пелоси: Посјета Тајвану је показатељ подршке САД демократији

Предсједница Представничког дома Конгреса САД Ненси Пелоси стигла је вечерас на Тајван, а по доласку је рекла да је америчка посвећеност демократском Тајвану важнија него икада.
Ненси Пелоси (Фото: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS) -
Ненси Пелоси (Фото: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS)

- Посјета наше делегације из Конгреса показатељ је недвосмислене америчке подршке демокФратији Тајвана - поручила је Пелоси на Твитеру.

Она је навела да ће се у разговорима са лидерима Тајвана "поновити подршка америчким партнерима и промовисати заједнички интерес, укључујући напредак слободног и отвореног региона Индо-Пацифик".

- Наша посјета није прва, и раније су делегације Конгреса долазиле у Тајпеј. Ово ни на који начин није контрадикторно са политиком САД, која се води Законом односима са Тајваном из 1979. године - написала је Пелоси.

Закон о односима са Тајваном из 1979. године регулише америчке односе са острвом, не захтјева да САД интервенишу војно у случају кинеске инвазије, већ налаже да се Тајвану пруже ресурси да се сам брани, као и да се спријече било какве унилатералне промјене његовог статуса од стране Пекинга.