latinica  ћирилица
02/08/2022 |  17:39 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Додик: Прије 150 година освештана Саборна црква у Сарајеву, граду у коме данас нема Срба

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је Саборна црква у Сарајеву освештана на данашњи дан прије 150 година и у најтежим временима била чувар духовног, националног и вјерског идентитета, данас готово празна, јер у Сарајеву нема Срба.
Милорад Додик -
Милорад Додик

- На данашњи дан, прије тачно 150 година, на празник Светог пророка Илије 1872. године, освештана је Саборна црква у Сарајеву, која је и у најтежим временима била чувар духовног, националног и вјерског идентитета нашег народа и мјесто окупљања Срба. Нажалост, данас је ова црква, која је већ вијек и по духовно средиште нашег народа, у центру Сарајева готово празна, јер у Сарајеву, које је некад било највећи српски град у БиХ, данас нема Срба - истакао је Додик.

      View this post on Instagram

A post shared by Милорад Додик (@mdodik.official)

Оно мало Срба и вјерника што је остало, наводи Додик, изложено је најстрашнијој дискриминацији и њихов положај је понижавајући.

Додик истиче да срамотне поруке које свакодневно упућују Србима приказују стварну слику Сарајева, која каже да за Србе ту нема мјеста.

- Без Саборне цркве и других наших светиња, положај нашег народа био би далеко неподношљивији и зато је важно да чувамо наше светиње и поштујемо нашу вјеру, јер само окупљени око Цркве, као нашег духовног средишта, можемо сачувати наш идентитет - наведено је на Додиковом "Инстаграму".