latinica  ћирилица
02/08/2022 |  18:57 ⇒ 22:51 | Аутор: РТРС

Српска ускоро добија нових шест километара ауто-пута (ФОТО/ВИДЕО)

Половином августа у саобраћај ће бити пуштена прва дионица аутопута Коридор 5Ц кроз Републику Српску, од Добоја, односно од петље Костајница , до петље у Јоховцу.
Коридор 5Ц - Фото: РТРС
Коридор 5ЦФото: РТРС

Република Српска на тај начин добија нових шест километара ауто-пута.

За његову изградњу код Европске банке за обнову и развој обезбијеђено је 15 милиона евра гранта и 70 милиона евра кредитног задужења.

Ово су први километри паневропског коридора 5Ц кроз Српску. Саобраћајница дуга шест километара је завршена и ускоро ће бити пуштена у саобраћај.

Остали су још мањи завршни радови и употребна дозвола.

- Ради се на постављању букобрана, хоризонтална сигнализација је постављена, вертикална у завршној фази, сви асфалтни слојеви су завршени, објекти су завршени, имамо неких мањих радова на инсталацији опреме - изјавио је координатор пројекта за изградњу коридора 5Ц Давор Вучковић.

По први пут на нашим аутопутевима постављена је тзв. звиждућа хоризонтална сигнализација. Радници раде пуном паром, на градилишту их је око 350. За који дан биће спремна и нова наплатна рампа.

Коридор 5Ц (Фото: РТРС)

Пуштањем дионице од Руданке до Јоховца Коридор 5Ц повезаће се са ауто-путем 9. јануар. Растеретиће се гужве на магистралном путу, а Добој ће добити ближи прикључак на ауто-пут.

Упоредо се ради друга фаза коридора 5Ц кроз Српску, односнио обилазница око Добоја.

До краја године почеће радови у тунелу Путниково брдо, а тренутно се гради мост Костајница.

Коридор 5Ц (Фото: РТРС)

- Изводе се радови због ниског водостаја Босне на темељењу стубних мјеста, тако да би крајем августа требало да се крене нагуравати конструкција - рекао је представник извођача радова Интеграл инжењеринг Марко Салапура.

За наставак градње коридора према сјеверу од Добоја до Вукосавља,преговори су у мањем застоју. Не буде ли договора са Европском инвестиционом банком Српска има рјешење.

- Та дионица Добој - Вукосавље би сигурно била најфреквентија у Српској и БиХ и нема концесионара који то не би узео, од Турске, Њемачке - изјавио је в.д.директора Аутопутева Републике Српске Слободан Станаревић.

Прва дионица коридора 5Ц кроз Српску коштаће 70 милиона евра. Кредитна средства и грант од 15 милиона евра обезбијеђени су код Европске банке за обнову и развој .