latinica  ћирилица
02/08/2022 |  22:24 ⇒ 03/08/2022 | 08:58 | Аутор: РТРС

Ритер: НАТО је сила зла у свијету; Рат против Србије је била офанзивна акција

НАТО није одбрамбени савез, изјавио је бивши обавештајац америчких маринаца, некадашњи инспектор за УН за наоружање у Ираку, бивши амерички инспектор за нуклеарно оружје у Совјетском Савезу и војно - политички аналитичар специјалне војне операције у Украјини Скот Ритер.
Скот Ритер (фото:EPA/LINDSEY PARNABY) -
Скот Ритер (фото:EPA/LINDSEY PARNABY)

Ритер је истакао да је "НАТО сила зла у свијету чије је срце потребно пробости колцем, онако како се чини са вампирима и надам се да ће се то десити".

- Прво, видјели смо како су кренули у рат против Србије. То није одбрамбени савез, то је била офанзивна акција. Нелегална. Без икаквог утемељења у међународном праву. Али је НАТО сам за себе закон - рекао је Ритер у интервјуу за емисију "Актуелности" Хепи телевизије.

Ритер је нагласио да Европа није ништа без НАТО-а.

- НАТО чини Европу релевантном. Крај приче. Размислите о Европи послије Другог свјетског рата. Британци и Французи су гледали како им се империје распадају и морнарице постају прилично нерелевантне. Њемачка је била подијељена и ослабљена. Једини начин на који је Европа могла да остане релевантна је као колектив - економски кроз Европску унију и војно кроз НАТО. Међутим, НАТО савез 100 одсто зависи од Сједињених Америчких Држава - изјавио је Ритер.

Ритер је истакао да "ако бисмо уклонили САД из НАТо једначине - не би било НАТО-а".

- Ако бисмо из савеза уклонили једну, двије, три било које друге државе, НАТО би и даље постојао, док год би Сједињене Америчке Државе остале члан. Америчка улога, америчко присуство су ти који дају НАТО-у веродостојност. Зашто је Америка и даље у НАТО-у? Зато што је скуп? Америка остаје у НАТО-у зато што је НАТО само продужетак америчке безбједносне политике. Сврха НАТО-а није европска безбједност, сврха НАТО-а је америчка безбједност. И то је све - закључио је Ритер.

Извор: happytv.rs