latinica  ћирилица
03/08/2022 |  07:54 ⇒ 10:20 | Аутор: РТРС

Штрбац: Тежак положај Срба у Хрватској (ВИДЕО)

У војној акцији хрватске војске "Олуја" августа 1995. убијено је 2.000, а протјерано више од 220 хиљада Срба. Државна манифестација посвећена сјећању на све страдале и прогнане Србе поводом 27. годишњице "Олује", ове године одржава се у Новом Саду на Тргу слободе. Парастос свим жртвама служиће патријарх српски Порфирије.
Саво Штрбац - Фото: РТРС
Саво ШтрбацФото: РТРС

Директор Документационо-информационог центра "Веритас", Саво Штрбац указао је на тежак положај у којем живе малобројни Срби у Хрватској.

- О томе какве проблеме имају највише говори извјештај Српског народног вијећа, који сваке године указују о нападима на Србе, вербалним, физичким, и сваку друге природе. Те бројке иду и преко 400 али то је само оно што се забиљежи преко медија, или што се пријави полицији  тужилаштву, али бар два пута је више оних што се не пријављују - рекао је Штрбац.

Оно што је најинтересантније, каже Штрбац, и што увијек пред годишњицу "Олује" долази до изражаја су процесуирање Срба за ратне злочине.

- Веритас је недавно објавио о публикацију о процесуирању за ратне злочине на подручју Хрватске тј. пред хрватским судовима и нешто у региону, и ми смо ту обрадили 3.706 процесуираних лица, међу њима је само три одсто припадника Оружаних снага Хрватске, а све остало су припадници српске Војске Крајине и бивше ЈНА. Велики број се процесуира у одсуству - додао је он.

Штрбац каже да је од почетка ове године било осам хапшења Срба по тим потјерницама.