latinica  ћирилица
03/08/2022 |  09:18 ⇒ 09:20 | Аутор: СРНА

Бећковић: Колона од Книна до Београда најдужа коју је свијет видио

Академик Матија Бећковић изјавио је да су Срби у једном вијеку доживјели двије голготе - преко Албаније у Првом свјетском рату и преко Југославије у трећем југославенском рату, нагласивши да је колона која се по илинданском сунцу формирала од Книна до Београда најдужа коју је свијет видио.
Матија Бећковић (фото: Sputnik / Дејан Симић) -
Матија Бећковић (фото: Sputnik / Дејан Симић)

Он је нагласио да је у тој колони "побијеђени српски агресор" кренуо из својих кућа пред "побједницима који су поразили ту агресорску војску".

- Војску коју су чинила дјеца у тракторима и уплакани старци и старице, колијевке и породиље које доје новорођанчад, псеће кућице и кућни љубимци. Војску коју прате рањеници и боси прогнаници - навео је Бећковић за Вечерње новости.

Бећковић истиче да су дјеца која су тада стигла у Србију у колијевкама и на мајчиним грудима сада људи којима не треба ништа објашњавати јер они најбоље знају шта су доживјели.

- Неки од њих су већ славни умјетници, спортисти, новинари и представљају праве иконе у нашем народу - поручио је Бећковић.

Он је навео да је својевремено предлагао да се поставе билборди на којима би се једна поред друге показала голгота преко Албаније и голгота у супротном правцу – преко Југославије, једна по леду и снијегу, а друга по илинданском сунцу од Книна до Београда.

- Ове двије голготе преко Албаније и преко Југославије, а нарочито друга су снимљене и можемо и данас да их гледамо. То што Телевизија Београд није вршила директан пренос, многима је најжалије. Вероватно Американци имају најбољи снимак и једне и друге - каже Бећковић.

Он је нагласио да ону српску голготу од Везировог до Зиданог моста, када су Срби кренули на запад, још нико не спомиње.