latinica  ћирилица
03/08/2022 |  09:24 | Аутор: Б92

Америчка конгресменка тражи изузеће за Новака Ђоковића

Клаудија Тини, амерички адвокат, чланица Републиканске странке и представница за 22. конгресни округ Њујорка од 2021. године, подржава Новака Ђоковића.
Новак Ђоковић - Фото: РТРС
Новак ЂоковићФото: РТРС

Клаудија Тени, конгресменка из Њујорка и копредседавајући члан српског кокуса, упутила је писани захтјев државном секретару Ентонију Блинкену и другим америчким званицницима, да се Новаку Ђоковићу дозволи наступ на УС Опену под "изузећем од националног интереса", преноси Српски радио Чикаго.

Прошле недјеље је компанија Спортс Менаџмент у власниству Небојше Јовановића, уз консултације са Српско америчком гласачком алијансом (САВА) и политичким стратегом Олгом Раваси, покренула политичку иницијативу, како би се Ђоковићу дозволило да учествује на УС Опену, тј. да несметано допутује у Америку.

У комуникацији са конгресменком Тени, као и са другим америчким званицницима, управо је било ријечи о консолидовању захтјева на основу правне клаузуле, тј. председничке прокламације 10294 од "националног интереса", која дозвољава изузеће појединим страним држављанима од постојећих ковид-19 протокола, ако се то сматра америчким националним интересом.

Конгресменка Тени се управо позива на исту клаузулу и у свом захтјеву наводи да је УС Опен виталан турнир који спаја спорт и међународну дипломатију, и има велики економски утицај, јер доноси годишњи приход од милијарду долара.

- Спријечити Новака Ђоковића да се такмичи на УС Опену умањује дипломатску и економску вриједност турнира, без икаквих бенефиција за сигурност и јавно здравље - истиче се у писму.

Као републиканка из савезне државе Њујорк, Клаудија Тени је већ дуго поборник укидања ковид-19 протокола и мандата за вакцине и маске, сматрајући их личним и слободним избором сваког појединца.

Она наводи да УС Опен сам по себи нема на снази ни један ковид мандат за спортисте, нити за гледаоце, те да је једина препрека за Новаково учешће управо мандат донијет од стране предсједника САД Џоа Бајдена.

Тени сматра да ковид мандат успостављен од стране администрације дискриминише невакцинисане играче који су страни држављани и кажњава их јер су изабрали да се не вакцинишу или јавно изнесу свој статус, иако амерички тенисери несметано могу да учествују невакцинисани.

Конгресменка наводи да је то дупли стандард који нема везе са јавним здрављем, већ са контролом и политиком, наводи Српски радио Чикаго.