latinica  ћирилица
03/08/2022 |  10:03 ⇒ 12:50 | Аутор: Агенције

Потписан Темељни уговор СПЦ и Владе Црне Горе; Засједа Влада Црне Горе (ФОТО/ВИДЕО)

Патријарх Српске православне цркве Порфирије потписао је са Владом Црне Горе Темељни уговор, објавила је РТВ Црне Горе.
Потписан Темељни уговор (фото: Влада Црне Горе) -
Потписан Темељни уговор (фото: Влада Црне Горе)

Темељни уговор су потписали Дритан Абазовић премијер Црне Горе и патријарх српски Порфирије.

      View this post on Instagram

A post shared by Патријарх Порфирије (@porfirije_patrijarh)

Испред Виле "Горица" у Подгорици, у знак неслагања због потписивањем уговора са СПЦ, који је већ више од деценију потписан са осталим традиционалним вјерским заједницама у Црној Гори, био је организован протест којем је присуствовало двадесетак грађана.

Црногорска Влада је на сједници 8. јула усвојила Приједлог уговора са СПЦ.

Влада је тада саопштила да је усвојила Предлог усаглашеног текста Темељног уговора између Црне Горе и Српске православне цркве.

Тринаест министара у Влади Црне Горе је гласало за предложени нацрт темељног уговора са Српском православном црквом.

Пет министара је изузело мишљење, и то министар одбране Рашко Коњевић, министар вањских послова Ранко Кривокапић, министар капиталних инвестиција Ервин Ибрахимовић, министар рада и социјалног старања Адмир Адровић и министар без портфеља Адријан Вуксановић.

----

Потписивањем Темељног уговора је исправљена велика неправда и дискриминаторски однос према СПЦ која окупља православне вјернике у Црној Гори, сматрају из Демократског фронта.

У саопштењу које потписују лидери те партије Андрија Мандић, Милан Kнежевић и Небојша Медојевић наводе да је тим чином СПЦ постала равноправна са свим осталим традиционалним верским заједницама и поздравили су потписивање уговора.

----

Абазовић је Kривокапићу одговорио да је данас тужан дан само за оне који живе у прошлости.

- Kада је ријеч о европском путу, у ЕУ не постоји комесаријат за религијска питања, то што су дио пропаганде у Црној Гори, то је друга прича - рекао је Абазовић. Поновио је да је Темељни уговор треба да се потпише како би дошли до усвајања одлука за које је потребна подршка минумум 54 или 49 посланика.

- То сам рекао и прије мјесец дана, тада нисте вјеровали. Сада имамо прилику да затворимо европска питања - додао је Абазовић и поручио је да нико није "упао" у Црну Гору.

----

Министар спољних послова Црне Горе Ранко Kривокапић истакао је на сједници Владе да у бриселским круговима не постоји разумијевање зашто се у кључном моменту ставља питање Темељни уговор са СПЦ и доводи у питање историјска шанса.

----

У току је сједница Владе Црне Горе. Главна тема, како се и очекивало, је потписивање Темељног уговора, иако та тема није била у  достављеном дневном реду од преко 20 тачака. 

Сједницу уживо преноси Радио-телевизија Црне Горе и Парламентарни канал.

----

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поздравио је потписивање Темељног уговора.

- Тиме је Црква која окупља највећи број вјерника у Црној Гори доведена у равноправан положај са другим црквама и вјерским заједницама - написао је Додик на Твитеру.

----

Патријарх српски Порфирије рекао је да је Темељни уговор нешто што је било потребно држави Црној Гори, као и Српској православној цркви.

Рекао је да Црна Гора увијек може бити, као што је кроз вијекове била, домаћинска кућа за све људе, са које год стране свијета да долазе.

----

Социјалистичка народна партија Црне Горе изразила је задовољство што је данас потписан Темељни уговор

- Након низа проблема и покушаја опструкције реализације овог циља, СНП са поносом истиче да смо испунили свој главни приоритет који смо поставили приликом уласка у 43. Владу - саопштили су они.

Захвалили су се премијеру Дритану Абазовићу на одлучности и истрајности да ово питање приведе крају, као и патријарху СПЦ Порфирију и митрополиту црногорско-приморском Јоаникију на "максималном доприносу и конструктивним и добронамерним сугестијама".

----

Предсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић је објавио на Твитеру да је потписан Темељни уговор, чиме је, како је навео, "једно важно питање стављено ад акта".

- Потписан Темељни уговор. Једно важно питање стављено ad acta. Настављамо даље, фокус на бољем животном стандарду грађана - написао је Абазовић након потписивања. 

----

Након потписивања Темељног уговора Социјалдемократе Црне Горе су поручиле да Влада Дритана Абазовића мора да падне.

- Укривено, срамно, иза блинд врата и џипова, како се уосталом потписује свака капитулација и акт издаје, уз то са лажном информацијом од премијера да данас није потписивање, данас је потписан тзв. Темељни уговор и зато издајничка Влада мора пасти! Макар сад, ако већ до сад, из нама непознатих разлога, није - поручују из СД-а.

----

Потписивањем Темељног уговора између Црне Горе и СПЦ формално-правно ставља се тачка на вишедеценијске насртаје на једину канонски признату Православну цркву у Црној Гори, Српску православну цркву, рекао је предсједник Праве Црне Горе Марко Милачић и додао да је та партија подржала потписивање Уговора.

- Темељним уговором са СПЦ држава Црна Гора формално констатује оно што историја констатује вјековима, а то је континуитет СПЦ на овим просторима, што је од кључне важности након деценија бруталног негирања ове ноторне чињенице, гажења елементарних права највеће вјерске организације у Црној Гори, па и покушаја отимања светиња - наводи се у саопштењу.

----

Демократска партија социјалиста саопштила је да ће покренути иницијативу за изгласавање неповјерења Влади Црне Горе. У саопштењу се наводи да је иницијатива отворена за све оне који такође сматрају да се Влада неодговорно односи према националним интересима Црне Горе.

- Данас потписани Уговор, који је противан Уставу Црне Горе биће суспендован одмах након избора нове Владе - поручују из ДПС-а.

----

Потписивање Темељног уговора Владе Црне Горе и СПЦ потврдила је и Митрополија црногорско-приморска.

Истиче се да су, осим патријарха српског Порфирија и премијера Црне Горе Дритана Абазовића, потписивању присуствовали митрополит црногорско-приморски Јоаникије, министар правде у Влади Црне Горе Марка Ковача, епископи сремски Василије, зворничко-тузлански Фотије милешевски Филарет, захумско-херцеговачки Димитрије и будимљанско-никшићки Методије.

Присутни су били и потпредседник Владе Владимир Јоковић и министри за људска и мањинска права Фатмир Ђека, министар здравља Драгослав Шћекић.