latinica  ћирилица
03/08/2022 |  11:45 ⇒ 13:01 | Аутор: Б92

Нова серија достојан насљедник "Игре престола" (ВИДЕО)

Стигле су прве оцјене нове серије ХБО "Кућа змаја" и са сигурношћу се може рећи да има пуно разлога за узбуђење, а неки критичари чак тврде да је боља од серија "Игра престола".
Игра престола - сцена из филма (Фото:EPA/LUIS TEJIDO) -
Игра престола - сцена из филма (Фото:EPA/LUIS TEJIDO)

Премијера серије заказана је за 21. август, а радња се одвија у доба кад Таргеријенови владају Вестеросом. Понајвише ће се вртјети око предака Денерис Таргарјен - принцезе Ренире и принца Демона Таргарјена, које ће глумити Ема Дарси и Мет Смит. Немилосрдног лорда Корлиса Веларијона, кога још називају Морска Змија, одиграће Стив Тоузен док ће лик Алисент Хајтауер глумити британска глумица Оливија Кук.

Када је недавно објављен трејлер за ову серију, обожаваоци су били одушевљени, а многи су рекли да би "Кућа змаја"  могла да искупи ХБО за разочарање настало због посљедње сезоне "Игре престола". А ако је вјеровати раним освртима критичара, гледаоци с правом имају висока очекивања.

- Пилот серије "Кућа змаја" врло увјерљиво објашњава свој контекст у односу на "Игру престола", представља његове кључне ликове и приказује средишњи сукоб серије. Лако је пратити премијеру са живим бојама и детаљном текстуром. За сада апсолутно достојан насљедник - навео је филмски критичар Брендон Кац.

- Нисам знала колико ми је недостајала тематска пјесма "Игре престола" све док је нисам чула вечерас на премијери "Куће змаја"! Та прва епизода је фантастична! Једва чекам да видим што је сљедеће. Држим палчеве да се не понови задња сезона "Игре престола" - рекла је критичарка Кет Комбс.

- За оне који су знатижељни у вези серије, без спојлера, могу рећи да је оно што ми се доиста свиђа чињеница да још увијек дјелује епски у опсегу док прича особну и интимну причу о једној породици, приказујући и њихову љубав и дисфункционалност - рекла је критичарка Кристина Радич.

- Насилна! Шокантна! Епска. Боља од "Игре престола" и "Чисте хемије". ХБО је то опет направио. Ово није само још једна фантастична серија, то је најбоља серија икада направљена! Одлична акција и музика такође - објавио је на Твитеру  Индивајеров филмски критичар. 

- Није ми се свидјела задња сезона "Игре престола". Уопште. Али признајем да је премијера серије "Кућа змаја" стварно добро направљена и свакако ћу наставити да гледам. Након што се епизода завршила, приказали су проширени преглед сезоне и изгледа супер - рекао је главни уредник Колидера Стивен Вејнтроб.