latinica  ћирилица
03/08/2022 |  11:53 | Аутор: СРНА

Предложене мјере притвора за ухапшене у акцији "Невера"

Тужилаштво БиХ упутило је Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора за тројицу осумњичених који су лишени слободе у акцији МУП-а Кантона Сарајево, на подручју Сарајева и околине.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Тужилац Тужилаштва БиХ поднио је детаљно образложен приједлог притвора за Едвина Имамовића, Емира Бегића и Емира Субашића, сви рођени у Сарајеву, држављани БиХ.

Мјера притвора затражена је због опасности од бјекства осумњичених, опасности да би боравком на слободи могли ометати истрагу, прикривати доказе и вршити утицај на свједоке или саучеснике, као и поновити кривично дјело или довршити започето, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

У оквиру истражних и оперативних активности прикупљене су информације и докази да су се осумњичена лица дуже вријеме на подручју Сарајева и шире бавила неовлаштеном производњом и прометом опојних дрога, као и кријумчарењем опојних дрога из сусједних земаља ради даље препродаје у БиХ, те даље дистрибуције према илегалном нарко-тржишту земаља Европске уније и на тај начин стицале незакониту имовинску корист.

Приликом претреса пронађене су и привремено одузете ручне бомбе, пиштољи са припадајућим оквирима и одређена количина муниције, полуаутоматска пушка са преклопним кундаком, већа количина дрога марихуана и спид, више мобилних телефона, дигиталне ваге, већа сума новца, као и други предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Лица која су под истрагом у оквиру овог предмета осумњичена су за кривично дјело организованог криминала у вези са кривичним дјелом неовлаштеног промета опојних дрога и прања новца.

Тужилаштво БиХ, заједно са партнерским полицијским институцијама, наставља истрагу са циљем потпуног расвјетљавања и документовања незаконитог дјеловања осумњичених и извршења кривичних дјела у овом предмету.

Приједлог притвора упућен је Суду БиХ, гдје се очекује заказивање рочишта по приједлогу тужилаштва.

Припадници Управе полиције МУП-а Кантона Сарајево ухапсили су три лица, те пронашли већу количину оружја и дроге, у оквиру акције кодног назива "Невера".