latinica  ћирилица
03/08/2022 |  12:07 ⇒ 12:11 | Аутор: СРНА

Вишеград: Сједница одгођена за осам дана, СНСД тврди да је то кршење Закона и Пословника

Сједница Скупштине општине Вишеград која је требала бити одржана данас, пролонгирана је за осам дана, што су одборници СНСД-а и коалиције оцијенили још једним кршењем Закона и Пословника.
Сједница Скупштине општине Вишеград пролонгирана за осам дана - Фото: СРНА
Сједница Скупштине општине Вишеград пролонгирана за осам данаФото: СРНА

Сједница је отказана на Колегијуму јуче, а као разлог је наведена спријеченост предсједника и потпредсједника да присуствују, што Клуб одборника СНСД-а сматра незаконитим, јер је сједница већ била заказана.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је новинарима да је сједница Скупштине општине која је заказана за осам дана незаконита и да није у складу са Статуом и Пословником, те најавио да ће се општина обратити Министарству управе и локалне самоуправе Републике Српске.

- Сматрамо да овакав начин помијерања сједнице није у реду и да су сви били спремни да дођу, али да очигледно постоји проблем у скупштинској већини - каже Ђуревић.

Он наводи да је скупштински Колегијум јуче одлучио да се сједница не одржи данас јер предсједник и потпредсједник не могу присуствовати, те да је било предложено да засједањем руководи најстарији одборник, али о одборници опозиције нису прихватили.

Ђуревић је напоменуо да је данас требало да буде велики број тачака на дневном реду, између осталог, усвајање програма развоја спорта за текућу годину који би омогућио да се изврши исплата спортским клубовима, именовање начелника одјељења.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Дарко Андрић рекао је да је ово једна у низу нелогичних одлука актуелне скупштинске већине.

- Оправдање да им један члан није ту је никакакв, јер могли су остали да дођу - навео је он.

Андрић је нагласио да постоје бројне тачке које су битне и које чекају већ дуже вријеме, а требале су бити једногласно усвојене.

- Да је дошао број одборника из скупштинске већине који је присутан у Вишеграду могли смо усвојити одлуке на које грађани чекају дуго времена. Једна од таквих је одлука везана за спорт која је услов да би се свим спортским клубовима могла дозначити средства која су им пријеко потребна - истакао је Андрић.

Према његовим ријечима, ово је још једна у низу незаконитих радњи актуелне скупштинске већине.

- Актуелна скупштинска већина направила је такву ситуацију да наша скупштина, умјесто да буде примјер за поштовање закона, највише крши законе у Вишеграду. На колегијуму на којем је заказана данашња сједница Скупштине већ је било сумњиво заказивање овог датума и зато смо били уздржани за гласање о датуму одржавања - појаснио је Андрић.

Одборник Народне партије Српске Младенко Тасић рекао је да се скупштинска већина поново прилагођава себи и својим правилима заказивања сједница и одржавања.

- Ово је само још један у низу њихових гафова и ми се надамо да ће наши суграђани препознати и добро размислити о томе коме ће дати свој глас на предстојећим изборима - нагласио је Тасић.