latinica  ћирилица
03/08/2022 |  13:20 | Аутор: РТРС

Повезати образовни систем са тржиштем рада

Повезивање образовања са тржиштем рада један је од стратешких циљева Министарства просвјете и културе Републике Српске које је томе континуирано посвећено, што потврђује и Стратегија развоја предшколског основног и средњег образовања и васпитања за период од 2022. до 2030. године.
Ученичка пракса (Фото: Уступљена фотографија) -
Ученичка пракса (Фото: Уступљена фотографија)

Из ресорног министарства саопштено је да су на плану дуалног и образовања ученика код послодаваца предузели бројне активности с циљем промоције и унапређења квалитета практичне наставе у школама и код привредних субјеката.

Подржано је и оснивање регионалних савјета за образовање и запошљавање с циљем бољег повезивања средњих школа, привредних субјеката и локалних заједница, као и усклађивање образовања са потребама тржишта рада у сарадњи са Унијом удружења послодаваца, Привредном комором, Занатско-предузетничком комором, односно привредним субјектима Српске.

У школској 2021/2022. години је на том плану остварена сарадња са 1.063 привредна субјекта и 50 средњих школа, док је практичну наставу код послодаваца похађало 3.616 ученика.

- Поређења ради, 2019. године сарадња је била успостављена између 75 привредних субјеката и 12 средњих школа. Од 3.616 ученика који похађају практичну наставу код послодавца за њих 1.080 постоји исказан интерес привредника за запошљавање након школовања. Највећи интерес исказали су привредни субјекти код којих су заступљене струке машинства и обраде метала, као и они који се баве угоститељством и туризмом - наводе из ресорног министарства.

Плаћену ученичку праксу протекле школске године имала су 342 ученика, рекла је ресорни министар Наталија Тривић.

Дуални систем образовања је дио система средњег стручног и техничког образовања којим се, кроз теорије и вјежбе у школи, те рад код послодавца, стичу знања, вјештине и компетенције у складу са наставним планом и програмом и стандардима занимања.

Законом је предвиђено да се практична настава може реализовати код послодавца најмање у обиму од 25 одсто од укупног обима часова практичне наставе.

Изузетно, у јединицама локалне самоуправе у којима не постоји могућност извођења праксе код послодавца она се одржава у кабинетима практичне наставе, школским радионицама или другим објектима опремљеним у складу са одговарајућим нормативима.

Правилником о начину образовања ученика код послодавца прописан је начин образовања ученика код послодавца, садржај уговора између школе, послодавца и ученика, односно родитеља ученика и друга питања од значаја за образовање ученика код послодавца.