latinica  ћирилица
03/08/2022 |  13:25 ⇒ 13:47 | Аутор: СРНА

Брнабић: Београд подржава политику једне Кине, а Тајван као њен састави дио

Србија подржава политику једне Кине, а Тајван сматра саставним дијелом Кине и тај став се неће мијењати, рекла је премијер Србије Ана Брнабић у разговору са кинеским амбасадором у Београду Чен Бо.
Ана Брнабић и Чен Бо (фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ) -
Ана Брнабић и Чен Бо (фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ)

Осим о политичкој ситуацији, на састанку је било ријечи о наставку развоја изванредних билатералних односа на политичком, економском и спољнотрговинском плану.

Посебан акценат Брнабићева је током сусрета ставила на раст економске сарадње и подвукла да је обим робне размјене 2021. године износио 5,3 милијарде долара, уз раст српског извоза за 157,7 одсто.

За само пет мјесеци ове године размјена је била 2,62 милијарде, што је за скоро 40 одсто више у односу на 2021. годину, а раст је забиљежен и када је ријеч о извозу /више од 76 одсто/, као и увозу /око 32 одсто/.

Кина је у протеклој години била на другој позицији највећих спољнотрговинских партнера Србије.

Брнабићева је истакла да је током посљедње деценије извоз Србије у Кину повећан 152 пута, а да се само у протекле три године, од 2019. године, утростручио.

Према њеним ријечима, од пет највећих српских извозника у свијет у прошлој години, чак три су компаније у власништву кинеских инвеститора које су оствариле укупан извоз од 1,9 милијарди евра.

Брнабићева је посебно задовољство изразила поводом обнављања директне авио-линије Београд-Пекинг једне кинеске компаније, али и планираних редовних линија "Ер Србије" од краја октобра.

Амбасадор Чен је захвалила за досљедан став Србије и подршку Кини по питању Тајвана, те додала да Србија, с друге стране, и даље може да рачуна на континурану подршку Кине на међународном плану.

Она је рекла да Србија и даље може да рачуна и на развој и унапређење сарадње са Кином на другим пољима попут зелене агенде, енергетике, биотехнологије и развоја нових технологија, саопштено из Владе Србије.