latinica  ћирилица
03/08/2022 |  13:44 ⇒ 22:27 | Аутор: РТРС

ИРБ: Договорено потписивање меморандума са Привредном комором Русије (ФОТО/ВИДЕО)

Представници Инвестиционо-развојне банке Републике Српске и Привредне коморе Русије договорили су се данас у Москви да буде потписан меморандум о сарадњи између ове двије институције.
Представници ИРБ Српске и Привредне коморе Русије потписали меморандум о сарадњи - Фото: СРНА
Представници ИРБ Српске и Привредне коморе Русије потписали меморандум о сарадњиФото: СРНА

На састанку је истакнуто да Република Српска има посебно значајан потенцијал за улагање у енергетски и дрвопрерађивачки сектор, област металне обраде, производње хране, као и сектор информационих и комуникационих технологија, саопштено је из ИРБ-а Српске.

Обострано је изражена нада да је данашњи састанак увод у интензивну привредну сарадњу Републике Српске и Руске Федерације.

Вршилац дужности директора ИРБ-а Српске Дражен Врховац навео је да је ова банка, осим важне улоге у промоцији инвестиционих могућности Републике Српске, такође и продужена рука за директну сарадњу заинтересованих инвеститора са Републиком Српском, као и њеним градовима и општинама.

Он је појаснио да ИРБ Српске пружа комплетну стратешку подршку која је потребна за реализацију потенцијалних пројеката за улагање у Републику Српску.

Посјетом делегације ИРБ-а Српске, у чијем саставу је и амбасадор БиХ у Русији Жељко Самарџија, Привредној комори Русије званично је руским привредницима и инвеститорима представљен инвестициони профил Републике Српске, као и инвестициони профили њених градова и општина, у којима су на једном мјесту комплетирани сви привредни потенцијали Републике Српске и олакшан приступ информацијама заинтересованим инвеститорима.

Фото: Уступљена фотографија

Самарџија је рекао да је сарадња са руским привредницима веома важна за Републику Српску, нарочито имајући у виду чињеницу да БиХ захваљујући представницима Републике Српске у заједничким органима у БиХ, није увела санкције Русији.

Представници Привредне коморе Русије показали су посебан интерес за улагање у Републику Српску и нагласили да Русија шири улагања у пријатељским земљама.

Директор Сектора за пројекте и инвестиције у Привредној комори Русије Кирил Баранов навео је да ова привредна комора у свом саставу има 155 регионалних комора и да ће све информације о потенцијалима Републике Српске прослиједити широм Русије.

Делегација ИРБ-а Српске позвала је представнике Привредне коморе Русије за учешће на Другој инвестиционој конференцији "Инвест Српска 2022", која ће бити одржана почетком септембра у Приједору.

Конференција ће окупити домаће и стране инвеститоре, пословну и научну заједницу, те доносиоце одлука на различитим нивоима власти Српске и региона и биће у потпуности посвећена директним инвестицијама у Републику Српску.

Посјетом Русији ИРБ Српске наставља са активностима снажне промоције потенцијала Републике Српске, чији је циљ већи прилив квалитетних директних страних улагања у Републику Српску, нова запошљавања и јачање привредног амбијента.

У наредним данима планирани су званични састанци са губернатором и руководством области Нижњег Новгорода, Привредне коморе Нижњег Новгорода и руским привредницима.

У оквиру ових активности представници ИРБ-а су током јуна боравили и у Бечу, гдје су инвестиционе могућности представљене угледним аустријским привредницима и представницима пословне дијаспоре. Након посјете Бечу Републику Српску су већ посјетиле двије групе заинтересованих аустријских инвеститора, наводи се у саопштењу.