latinica  ћирилица
03/08/2022 |  13:55 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Три електране на Бистрици доносиће 50 милиона евра годишње (ФОТО/ВИДЕО)

У Фочи се припремни радови за изградњу енергетског система Хидорелектрана на Бистрици одвијају планираном динамиком.
У Фочи отворена канцеларија кинеске компаније - Фото: СРНА
У Фочи отворена канцеларија кинеске компанијеФото: СРНА

Енергетски систем Хидроелектране Бистрица, који ће се састојати од три степенасто распоређене електране, према садашњим цијенама струје, приходоваће годишње 50 милиона евра, речено је данас у Фочи гдје је канцеларију отворила Кинеска национална аеротехнолошка корпорација за међународни инжењеринг која ће градити електране.

У Електропривреди Српске истичу да је значај пројекта вишеструк - отварање радних мјеста, заштита животне средине, уређење корита Бистрице и унапређење туристичке понуде.

Најзначајнији је да ће Српска бити лидер производње "зелене енергије" у региону.

Директор Електропривреде Лука Петровић рекао је да је у вријеме када је рађена студија изводљивости и пројектна документација било предвиђено да три електране на ријеци Бистрици годишње доносе седам милиона евра прихода, али да ће са тренутним цијенама приход бити 50 милиона евра.

- Ако је прије њена исплативост била 16 година, сада се њена исплативост свела на четири године - истакао је Петровић.

Наводе о угрожавању живоне средине у Електропривреди су назвали сплеткарењем и инсинуацијама појединаца који желе блокирају производњу новог киловат-часа у Републици Српској.

Фото: СРНА

Систем од три електране требало да буде завршен најдуже за четири године.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић истакао је да већ урађено 10 километара приступних путева.

- Вриједност пројекта је 103 милиона евра и план нам је да се уз изградњу овог објекта покрену активности на уређењу водотока ријеке Бистрице у насељу Миљевина и елиминише трајно ризик од поплава - рекао је Ђокић.

Директор фочанске канцеларије Кинеске националне аеротехнолошке корпорације за међународни инжењеринг Веј Пинг рекао је да је уз приступне путеве урађено више од 30 истражних бушотина.

Фото: СРНА

- Урадили смо преко 30 истражних бушотина. На овој локацији су урађене бушотине од преко 50 метара, да би се испитао терен и услови за изградњу. Показатељи указују да је терен захтјеван, али све према плану можемо да постигнемо - рекао је Пинг.

Из кинеске компаније поручују да ће с одмицањем припремних радова бити отворено више од 200 радних мјеста за домаћу радну снагу. Посао је добио и тридесет трогодишњи Фочак Бранко Перовић.

- Услови рада су на високом нивоу, сарадња са колегама је одлична. Породичан сам човјек, имам жену и мало дијете и овај посао ми много значи. Надам се да је ово само почетак мог радног односа са кинеском компанијом и да нас у будућности очекује још пројеката у БиХ, а можда и у другим земљама - рекао је Перовић.

Хидроелектане се граде у доњем току ријеке Бистрице, уз магистрални пут Фоча-Сарајево, а свака ће се састојати од бране, доводног тунела, цјевовода и машинске зграде.

Инвеститори су предузеће Хидроелектране Бистрица и предузеће Хидроелектране на Дрини, које је већински власник, те Електропривреда Републике Српске.