latinica  ћирилица
03/08/2022 |  14:05 ⇒ 17:16 | Аутор: sputniknews.com

Кремљ: Москва спремна за преговоре са Кијевом, али под својим условима

Русија је била и остала спремна да дипломатским путем реши украјински проблем, али Москва ће то чинити под својим условима и они ће бити испуњени на овај или онај начин, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Дмитриј Песков (фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Дмитриј Песков (фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

- Заиста, Русија је била и остала спремна да дипломатским путем ријеши украјински проблем - под сопственим условима. Овдје је једноставно умјесно још једном подсјетити да су ти услови договорени у Истанбулу. И на њих су се сложиле обје стране - преговарачи Русије и Украјине - истакао је он.

Портпарол Кремља је подсјетио да је касније Кијев одустао од овог споразума и скренуо са преговарачког колосјека.

- И да, Русија је спремна (за преговоре). Наши услови су добро познати украјинској страни. На овај или онај начин, они ће бити обезбјеђени - закључио је Песков.

Предсједник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине.

Он је у обраћању суграђанима рекао да околности "захтијевају одлучну и хитну акцију", пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ.

Путин је истакао да је циљ операције "заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима".

Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.

У Истанбулу је 29. марта одржана још једна рунда преговора, током које је руска страна добила писане приједлоге украјинске стране, укључујући одбијање чланства у војним савезима, као и идеју да се Крим врати војним путем.