latinica  ћирилица
03/08/2022 |  15:39 ⇒ 17:27 | Аутор: РТРС

Бањалучани плаћају најскупље карте у региону; СНСД тражи ниже цијене (ВИДЕО)

Бањалучки јавни градски и приградски превоз поскупио је од 1. августа за 50 пфенига. Појединачна карта која је коштала 1,80, износи 2,30 КМ, а јединствена мјесечна радничка карта чак 78 КМ. Одборници СНСД-а у Скупштини града захтијевају да градоначелник Драшко Станивуковић што прије одржи хитан састанак са превозницима, како би цијена карте била испод двије КМ.
Бањалука: Градски превоз - Фото: РТРС
Бањалука: Градски превозФото: РТРС

Упркос паду цијена горива које се биљежи већ неколико дана, Бањалучани карту за јавни градски и приградски превоз плаћају најскупље у региону.

Подсјећамо, за карту од Трна до центра Бањалуке, упркос попустима за поједине категорије као што су пензионери, грађани издвајају износ већи и од цијене литре горива. За ову релацију плаћају 3,30 КМ.

Одборници СНСД-а наглашавају да је неопходно спустити цијене у јавном превозу.

- Тражимо да градоначелник већ данас у интересу грађана Бањалуке сједне са превозницима и да понуди нову цијену карата и ново рјешење и да се то већ до краја седмице нађе пред одборницима на ванредној сједници, јер не постоји ниједан разлог да грађани Бањалуке плаћају најскупљу карту у региону - истиче Драгослав Топић, шеф Клуба одборника СНСД-а.

Градоначеник, с друге стране, тврди да се Бањалучани возе по прихватљивим цијенама.

- Превоз у Бањалуци још увијек је повољан, повољнији него икад прије, када причамо о пензионерима, средњошколцима, студентима - каже Станивуковић.

Градоначелник је најавио и бесплатан превоз за пензионере са најнижим примањима.