latinica  ћирилица
03/08/2022 |  16:43 ⇒ 16:45 | Аутор: СРНА

Мајдов: Џудо академија дугогодишња жеља и обавеза

У Источном Сарајеву сутра почиње тродневна "Мајдов академија", током које ће више од 500 џудиста из 18 земаља имати прилику да уче од мајстора овог спорта, а за коју организатор свјетски џудо првак Немања Мајдов каже да је ово његова дугогодишња жеља и обавеза.
Џудо академија - Фото: СРНА
Џудо академијаФото: СРНА

Мајдов је рекао да је ова академија његова дугогодишња жеља, али и обавеза према будућим генерацијама, те додао да ће млади џудисти имати прилику да уче од 17 најбољих у овом спорту.

- Чека нас џудо спектакл и много сам срећан и поносан због тога - рекао је Мајдов на конференцији за новинаре, те захвалио својим спортским колегама који су дошли да му помогну и да учине овај догађај великим.

Према његовим ријечима, циљ овог дружења није само да дјеца уче, већ и да уживају, упознају своје шампионе, који су за њих узор и испуне своје снове.

- Рођен сам у Источном Сарајеву и мени је ово најљепши град на свијету - истакао је Мајдов и изразио задовољство и срећу што је у овај град довео велике спортисте међу свој народ.

Он је захвалио српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић, те граду Источно Сарајево, општини Источно Ново Сарајево и другима што су помогли организацију овог догађаја.

Специјални гости биће Зебеда Рехвијашвили из Грузије /европска бронза/, Амандин Бушар из Француске /олимпијско злато из Токија, европска првакиња и свјетска бронза/, Кристијан Тот /олимпијска бронза, свјетско и европско сребро/, Сугој Уриарте из Шпаније /свјетско злато и европска бронза/.

Свјетској џудо елити у Источном Сарајеву придружиће се и Леонид и Микита Свирид, регионална џудо звијезда Лариса Церић, Амел Мекић, Илија Цигановић, Данило Пантић, Петар Задро, Страхиња Бунцић, Марица Перишић, Срђан Мрваљевић, Милица Николић и Андреа Стојадинов.

Француска џудисткиња Амандин Бушар изразила је задовољство што је овдје у Источном Сарајеву, што је ријеч о кампу који организује њен велики пријатељ, те што ће бити у прилици да пренесе своје знање младим џудистима.

Мађарски џудиста Кристијан Тот рекао је да му није требало пуно времена да прихвати позив Мајдова, јер се џудисти међусобно подржавају, те додао да ће млади џудисти проћи један добар програм.

- Јако ми је драго да могу да помогнем Немањи у настојању да помогне и пружи подршку млађим спортистима, дјеци, али и старијим - истакао је Тот и додао да иако су он и Мајдов спортски ривали, они се и друже и тиме показују да џудо није само ривалитет, већ велико пријатељство, што се жели представити на овој академији.

Џудиста из Грузије Зебеда Рехвијашвили рекао је да је Мајдов велики човјек, патриота, да је ову академију приредио за свој народ, те додао да ово није спорт гдје је лако почети, као и да је свака помоћ увијек добродошла, самим тим што су џудисти прије свега породица, па онда спортисти и ривали.

Посљедњег дана, 6. августа, заказана је панел-дискусија на којој ће учесницима о својим искуствима говорити Мајдов, Бушарова и професор Александар Јаковљевић.

Академија почиње сутра у 11.00 часова, у спортској дворани на Тргу Републике Србије.