latinica  ћирилица
03/08/2022 |  21:55 ⇒ 04/08/2022 | 12:34 | Аутор: СРНА

Отворено писмо Срба из ФБиХ: Наша права се масовно крше, неријетко угрожени и животи

Права Срба у Федерацији БиХ масовно се и континуиране крше тако што им се уништава и одузима имовина, скрнаве гробља, а неријетко су им угрожени и животи, указао је данас Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ у отвореном писму институцијама у БиХ, Федерацији БиХ, Републици Српској и амбасадама.
Српска имовна у ФБиХ - Фото: РТРС
Српска имовна у ФБиХФото: РТРС

Одбор је подсјетио на недавно убиство Српкиње Наде Радуловић /65/ која се вратила у Високо, као и на физички напад на повратника Саву Билановићу у Бусовачу, и то послије вишеструког малтретирања, напада на имовину и паљења кућа.

- Готово у свакој општини ФБиХ константне су пријетње, које од вербалних прелазе у физичке нападе на Србе - наводи се у отвореном писму Одбора и додаје да према расположивим подацима, у просјеку једном мјесечно долази до скрнављења православних објеката и гробаља на територији ФБиХ.

У писму се наводи да у ФБиХ постоји око 1.100 локалитета са православним гробљима, а Срби који их обилазе за православне празнике сваке године свјеоче да су се споменици нашли на мети вандалског понашања. Одбор је навео све локације на којима су скрнављена српска гробља.

Како је истакнуто у писму, у ФБиХ се од 2014. године проводи поступак хармонизације земљишних књига и катастара, тако што се успостава и замјена земљишних књига за појединачне катастарске општине врши на начин да се објава најаве успоставе и замјене земљишне књиге врши само у службеним гласницима ФБиХ и БиХ, и у два дневна листа чије је сједиште у Сарајеву и Мостару.

Одбор наводи да на тај начин Срби који су живјели у ФБиХ, а сада живе у Србији или другим земљама Европе и свијета немају сазнања да се врши успостављање нове земљишне књиге за њихову имовину.

- Иако је Анексом седам загарантован поврат имовине или надокнада штете за имовину, тренутно имамо ситуацију да је попис 2013. године установио да на територији ФБиХ у 163 насеља гдје су Срби били већина сада нико не живи, ненасељена су. Овај анекс је за Србе у ФБиХ потпуно неостварив, а њене власти не раде да би обновили куће и помоћне објекте у власништву Срба - истичу из Одбора.

У отвореном писму се истиче да се Србима у ФБиХ крше и основна људска права на слободу мисли, савјести и вјере, те наводи примјер да је у Босанском Петровцу полиција казнила учеснике колоне која је обиљежавала Бадњи дан, полицајци који су били у колони суспендовани су из МУП-а Унско-санског кантона, а малољетници који су носили обиљежја државе Србије су кажњени са по 500 КМ за прекршај који је обиљежен као узнемиравање јавности.

Указано је и да је право на образовање, које је такође загарантовано Уставом БиХ, веома тешко оствариво за српску дјецу у ФБиХ, те да је опште познато да српска дјеца у Гламочу не уче ћирилицу.

- У остатку ФБиХ српска дјеца имају отежан или готово никакав приступ православној вјеронауци, српски језик и ћирилично писмо се не уче у довољном фонду часова, тако да српска дјеца заврше основну школу, а да нису научила своје писмо - ћирилицу - наводе из Одбора.

Образовни систем у ФБиХ, истиче Одбор, третира рат у БиХ као великосрпску агресију и кривицу за рат ставља на терет српског народа, што додатно отежава остваривање права Срба.

Право на објективно информисање путем јавних медија које је обезбијеђено бројним међународним конвенцијама и споразумима, за Србе је неоствариво, кажу у Одбору, те додају да је информативни и документарни програм Радио-телевизије ФБиХ крајње забрињавајућег карактера.

Такође наводе и да су називи 152 улице у Сарајеву промијењене, јер су у свом називу имале префикс српски или асоцирале на српски народ.

- У ФБиХ у протеклих 27 година, у јавном простору, говорима политичара, активностима истакнутих појединаца и група нема мјеста за страшно историјско страдање које се догодило Србима у ФБиХ - напоменуто је у отвореном писму.

Како се додаје, нема мјеста за оне који су страдали од 1992. до 1995. у градовима и селима, нити за оне који су практично у три мјесеца 1992. године морали напустити своја вијековна огњишта и историјске завичаје, готово без ичега.

Наведен је и податак да је, према попису становништва из 1991. године, на територији данашње ФБиХ живјело 542.879 Срба, а према попису из 2013. године 56.550, да су према попису из 1991. Срби били већински народ на 32,2 одсто Федерације. Српска већина је била у 785 насељених мјеста у ФБиХ, а поред тога у 620 насељених мјеста Срби су чинили између 20 и 40 одсто становништва.

Отворено писмо упућено је српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, другој двојици чланова Предсједништва, предсједници Републике Српске, предсједнику Владе Републике Српске, предсједнику и премијеру ФБиХ, амбасадама Србије, Хрватске, САД, Руске Федерације, Француске, Њемачке, Велике Британије, те Делегацији ЕУ у БиХ.