latinica  ћирилица
04/08/2022 |  06:57 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

У Новом Саду обиљежавање 27 година од "Олује"; Присуствују званичници Српске и Србије (ВИДЕО)

У Новом Саду данас ће на Тргу слободе бити обиљежено 27 година од великог српског страдања у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја" и највећег етничког чишћења у Европи након Другог свјетског рата.
Српске избјеглице послије хрватске акције "Олуја" - Фото: РТРС
Српске избјеглице послије хрватске акције "Олуја"Фото: РТРС

Дану сјећања на страдале и прогнане у "Олуји" присуствоваће предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, те предсједник Србије Александар Вучић, а државна церемонија обиљежавања почеће у 20.00 часова, најављено је из Службе за сарадњу са медијима предсједника Србије.

      View this post on Instagram

A post shared by Милорад Додик (@mdodik.official)

Вучић је раније позвао све грађане Србије, а посебно Крајишнике да присуствују обиљежавању, подсјетивши да је пракса да се сјећање на страдање у "Олуји" увијек обиљежава у мјестима гдје је настањено највише прогнаних.

Хрватске снаге су 4. августа 1995. године напале Републику Српску Крајину - територију формално под заштитом мировних снага УН, начинивши низ злочина и протјеравши 250.000 Срба.

У злочиначкој акцији "Олуја" је, према евиденцији "Веритаса", 1.872 Срба погинуло и нестало.

Хрватска војска је током офанзиве и након пада Крајине починила злочине над српским цивилима, а спаљено је више од 22.000 српских кућа.

Пренос академије под називом Дан сећања на страдање и прогон Срба у Олуји, можете гледати на програму РТРС вечерас од 20.00 часова.