latinica  ћирилица
04/08/2022 |  07:20 ⇒ 09:06 | Аутор: РТРС

Кесић: Конфузија у Вашингтону због посјете Ненси Пелоси Тајвану (ВИДЕО)

У Бијелој кући је постојала неслога и конфузија када је још раније најављена посјета предсједавајуће Представничког дома Сједињених Држава Ненси Пелоси Тајвану - рекао је Обрад Кесић, шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону.
Гост Обрад Кесић - Фото: РТРС
Гост Обрад КесићФото: РТРС

- У Вашингтону договор у вези најављене посјете није извршен у координацији са извршном власти - појаснио је Кесић гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.

Кесић наводи да је овај случај, наставак погрешне спољне политике САД, која на овај начин показује индикације, те се ствара, како каже, перцепција да САД имају моћ да предводе свијет.

- Већ дуже вријеме постоји неслога међу републиканцима у Бијелој кући, јер за њих главни непријатељ није Русија него Кина - истакао је Кесић и додао да је посјета Ненси Пелоси провокација и да "Кина предузима мјере које ће се тек показати".

Он је навео да Западне земље не желе крај своје доминације, а то вријеме је прошло.

Подсјећамо, предсједница Представничког дома америчког Конгреса - Ненси Пелоси летјела је у Тајпеј, престоницу Тајвана касно у уторак авионом америчког ратног ваздухопловства, што је означено као најзначајнија посјета једног америчког званичника Тајвану у посљедњих 25 година.

Посјета је дошла у осјетљивом тренутку по свјетски мир, јер уз украјинску кризу, заоштрава се ситуација у и Индо-пацифичком региону, гдје политичку моћ одмјеравају двије супер силе - Кина и САД.

Кина је због ове посјете оштро реаговала и покренула војне маневре у Тајванском мореузу.