latinica  ћирилица
04/08/2022 |  08:28 ⇒ 08:28 | Аутор: СРНА

Људски фактор најчешћи узрок пожара

Бањалучки ватрогасци дневно имају три до четири интервенције, иако је у љетном периоду забрањено паљење ватре, а у већини случајева за настанак пожара је одговоран људски фактор, рекао је командант Ватрогасне бригаде Бањалука Мирослав Малинић.
Мишин Хан - пожар (Фото: ФБ/Ватрогасна бригада Бањалука) -
Мишин Хан - пожар (Фото: ФБ/Ватрогасна бригада Бањалука)

Малинић је рекао да бањалучки ватрогасци на годишњем нивоу имају око 1.000 интервенција, те да су у првој половини ове године интервенисали 670 пута.

Он је навео да паљење ватре по сушном и топлом времену угрожава имовину и људски живот, те да висока температура утиче на брзо настајање и ширење ватрене стихије.

- Паљење растиња, траве и корова закон је дефинисао као контролисано спаљивање, тако да смо свједоци да то велика већина не може или неће да контролише  истакао је Малинић за Срну.

Он је нагласио да је у случају контролисаног спаљивања неопходно предузети све мјере да би подручје на којем се пали ватра било обезбијеђено.

- Гориве материје мора бити у што мањој количини, а локација паљења мора бити удаљена 100 метара од ивице шуме и од објеката на које се ватра може пренијети - нагласио је Малинић.

Малинић је напоменуо да казне за несавјесно понашање и непоштовање прописа и закона за физичка лица износе 1.000 КМ.