latinica  ћирилица
04/08/2022 |  09:27 ⇒ 10:52 | Аутор: СРНА

Министарство иностраних послова - Потрошња по бизнис картици дупло већа од лимита

Министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић прошле године немилице је "пеглала" бизнис картицу током путовања, те је Канцеларија за ревизију институција БиХ у извјештају за рад тог министарства дала мишљење са резервом за финансијски дио, пише Глас Српске.
Бисера Турковић - Фото: СРНА
Бисера ТурковићФото: СРНА

Ревизори су, пише овај лист, не изражавајући резерву у дијелу који се односи на усклађеност са актима, скренули пажњу на то да је систем интерних контрола далеко од пожељног.

Посебан дио ревизорског извјештаја посвећен је бизнис картици, која се користи за плаћање трошкова службених путовања, на основу путних налога, односно трошкова превоза, хотелског смјештаја, репрезентације и слично.

- Картицу у Министарству иностраних послова могу да користе, у актуелном мандату, Турковићева као ресорни министар, Јосип Бркић као њен замјеник, те секретар. Лимит задужења путем бизнис картице је 20.000 КМ, а укупна потрошња по бизнис картици износила је прошле године 43.094 КМ - пише лист.

Од тог износа, Турковићева је потрошила 37.573, њен замјеник 5.521 КМ, а остало се односи на провизије.

Актима је дефинисано да је корисник бизнис картице обавезан да достави све рачуне и потврде о плаћању тим путем, те да за све исплате на изводу картице, а за које не буду приложени одговарајући рачуни, та исплата буде књижена на лични конто корисника картице, уз обуставу од личних примања.

- То се у пракси није спроводило - навели су ревизори.

Није све било чисто ни када је ријеч о потрошњи новца из репрезентације, односно за храну и пиће, те је по том основу исплаћено 400.000 КМ, што је за 56.080 КМ више у односу на годину раније.

- Утврђено је да код рачуна на службеним путовањима у неким случајевима нема никаквог образложења, што у питање доводи сврху репрезентације и транспарентност. Рачуни на путовањима су већином плаћани путем бизнис картице. Трошкови су признати и без рачуна, на основу забиљешке да је рачун изгубљен - наведено је у ревизорском извјештају, уз напомену да је установљено и да је одређен број рачуна из 2020. књижен у 2021. години.

Пуна контрола, према виђењу ревизора, није још успостављена ни када је ријеч о кориштењу службених возила, те у неким налозима нема релације и времена кретања возила, као ни печата и потписа приликом сипања горива, а уз то су и евидентиране локалне вожње од више од 170 километара.