latinica  ћирилица
04/08/2022 |  10:34 ⇒ 10:41 | Аутор: СРНА

Стефановић: Нећемо дозволити ни другима да забораве српске жртве

Министар одбране Србије Небојша Стефановић истакао је да Србија и српски народ никада неће заборавити српске жртве, али неће дозволити ни другима да их забораве, нити да се спроведу нове "Олује" над српским народом.
Небојша Стефановић (фото:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE) -
Небојша Стефановић (фото:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE)

- И не само онима који су чинили злочине, већ и онима који су их ћутке гледали и одобравали - навео је Стефановић поводом 27 година од злочиначке акције хрватске војске "Олуја".

Он је оцијенио да је свијет дозволио да се они догоде, ништа није предузео да их спријечи и до данас ништа није урадио да буде правде за убијене и прогнане Србе, саопштено је из Министарства одбране Србије.

- Подсјећаћемо их врло упорно и истрајно на то. И бићемо поносни на себе, јер смо народ који не мрзи, који се не поклања аветима фашизма - навео је Стефановић и поручио да Србија неће више дозволити "Олује" над српским народом.

Стефановић је навео да ће и данас Хрватска прославити своју "Олују", акцију у којој је људскост доживела потпуни суноврат, нестала толико да је нема ни у најмањем зрну, док ће Србија данас туговати, у њој ће звонити црквена звона, служиће се парастоси и прислуживати свијеће.

Он је додао да ће Хрватска за своју "Олују" рећи да је поносна што је успјела да спроведе најбруталније етничко чишћење на простору Европе послије Другог свјетског рата.

- Похвалиће се, ваљда, што је протејрала више од 250.000 Срба, који су били њени грађани, да су јој војници упадали на кућне прагове и убијали немоћне српске старце и старице, да је бомбардовала српску дјецу у избјегличким колонама да јој не би умакла, да и данас ексхумира кости Срба, док се још на хиљаде њих воде као нестали. И све то 27 пуних година касније - истакао је Стефановић.

У Новом Саду вечерас ће на Тргу слободе бити обиљежено 27 година од великог српског страдања у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја" и највећег етничког чишћења у Европи након Другог свјетског рата.

Хрватске снаге су 4. августа 1995. године напале Републику Српску Крајину - територију формално под заштитом мировних снага УН, начинивши низ злочина и протјеравши 250.000 Срба.

У злочиначкој акцији "Олуја" је, према евиденцији "Веритаса", 1.872 Срба погинуло и нестало, а спаљено је више од 22.000 српских кућа.