latinica  ћирилица
04/08/2022 |  10:44 ⇒ 10:50 | Аутор: Агенције

Велики пожар у највећој шуми у Берлину; Чују се и експлозије (ВИДЕО)

Велики пожар избио је у највећој шуми у Берлину, а узрок је неколико експлозија на депонији муниције у шуми, јавили су њемачки медији.
Пожар, Берлин Груневалд (Фото: EPA/CLEMENS BILAN) -
Пожар, Берлин Груневалд (Фото: EPA/CLEMENS BILAN)

Новинска агенција ДПА објавила је да око 100 ватрогасаца покушава да угаси пожар у шуми Груневалт у западном дијелу Берлина.

Пожар се брзо шири, а снажне ексоплозије чују се са мјеста гдје се складиште муниција из Другог свјетског рата, пиротехничка средства и експлозивне направе. На том мјесту врше се и контролисане експлозије.

- Ситуација је опасна - рекао је Томас Кирштајн из ватрогасне бригаде у Берлину.

Он је позвао мјештане да се држе даље од шуме.

Ватрогасна бригада саопштила је да због летења крхотина и пријетње од нових експлозија још није почело систематично гашење пожара, јер чланови хитних служби морају да одржавају дистанцу на око километар од ватре.

Градске власти затражиле су додатне снаге да помогну у гашењу пожара, укључујући припаднике специјалне јединице њемачке војске.

На мјесту пожара су водени топови, хеликоптери и специјална возила за евакуацију, пренио је АП.

Путнички жељезнички саобраћај на западу Берлина дјелимично је прекинут, а затворен је "Авус", један од најважнијих ауто-путева у граду.

Куће нису директно угрожене, али су из ватрогасне бригаде упозорили на могућност ширења пожара усљед сувих временских услова у шуми и велике врућине. Очекује се да ће највиша дневна температура у Берлину данас достићи 38 степени Целзијусових.