latinica  ћирилица
04/08/2022 |  11:16 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Хрватска у "Олуји" етнички очишћена од Срба

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је, поводом обиљежавања 4. августа, Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја", да је у тој акцији Хрватска етнички очишћена од 250.000 Срба што није успјело ни усташким властима Независне Државе Хрватске.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

- То етничко чишћење пола милиона Срба из Хрватске, највећи је злочин почињен у протеклом рату на просторима бивше Југославије. Тужно је да више од двије деценије хратска држава није осудила овај злочин, није казнила одговорне за убиства српских цивила и заробљених војника, за паљење и уништавање српске имовине - рекао је Чубриловић.

Он је нагласио да помирења на овим просторима нема без искреног покајања и признавања злочина почињеног у име властитог народа или државе, саопштено је из Народне скупштине Српске.

- Жалосно је што модерна, европска држава Хрватска дан када је протјерала стотине хиљада људи, који су вијековима живјели на том простору, данас слави као дан побједе - додао је Чубриловић.

Он је рекао да радује чињеница да је Његова светост патријарх српски Порфирије у уторак у Смиљану освештао цркву у којој је крштен Никола Тесла и чији парох је био његов отац Милутин, пружајући на овај начин наду Србима прогнаним из Хрватске да њихов идентитет није могуће избрисати.

- Веома је значајно што Србија и Република Српска већ неколико година заједно обиљежавају годишњицу `Олује` и на тај начин његују културу сјећања на етничко чишћење српског народа како се никада не би заборавила патња и страдање кроз које је наш народ прошао - рекао је Чубриловић.

Хрватске снаге су 4. августа 1995. године напале Републику Српску Крајину - територију формално под заштитом мировних снага УН, начинивши низ злочина и протјеравши 250.000 Срба.

У злочиначкој акцији "Олуја" је, према евиденцији "Веритаса", 1.872 Срба погинуло и нестало.

Хрватска војска је током офанзиве и након пада Крајине починила злочине над српским цивилима, а спаљено је више од 22.000 српских кућа.