latinica  ћирилица
04/08/2022 |  11:27 ⇒ 13:15 | Аутор: РТС

Сто дана владе Дритана Абазовића, пет гласова недостаје да постане бивша

Иницијатива за изгласавање неповјерења влади Црне Горе Дритана Абазовића, која обиљежава сто дана на власти, засад нема довољну подршку да буде реализована у црногорском парламенту. Наиме, потребно је да добије подршку још пет посланика како би успјела.

Абазовић и патријарх српски Порфирије потписали су јуче Темељни уговор у Вили Горица у Подгорици, након чега је у парламенту поднијета иницијатива за изгласавање неповјерења влади.

Иницијативу су поднијели Демократска партија социјалиста (ДПС), Социјалдемократска партија (СДП), Социјалдеморкате (СД), Либерална партија (ЛП) и Демократска унија албанаца (ДУА). Тридесет осам посланика је потписало иницијативу тврдећи да је Темељни уговор уперен против државних интереса. Недостаје им још најмање пет гласова како би реализовали своју иницијативу.

Предсједница Скупштине Данијела Ђуровић заказала је тим поводом ванредну сједницу парламента за 19. август.

Ако би се иницијативи прикључили бивши дугогодишњи коалициони партнери ДПС-а, Бошњачка странка (БС) с три посланика и Албанска листа с једним, то и даље неће бити довољно.

У Грађанском покрету УРА поздравили су потписивање Темељног уговора и поручили да их не забрињавају најаве о изгласавању неповерења Влади.

- За изгласавање неповјерења Влади неће имати већину, јер вјерујемо да ће Скупштина Црне Горе и партије у њој знати на прави начин да се одреде према одговорној и рационалној државној политици, насупрот нетрпељивости, неоснованим тензијама, проблемима и екстремизму - навели су јуче из те партије.