latinica  ћирилица
04/08/2022 |  11:39 | Аутор: СРНА

Споменик Гувно у Дрвару - мјесто укрштања прогнаних Срба

Код спомен-обиљежја Гувно у Дрвару данас је, поводом 27 година од страдања и прогона Срба у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја", служен парастос за страдале и положени вијенци.
Дрвар: Гувно парастос - спомен обиљежје (архивска фотографија) - Фото: СРНА
Дрвар: Гувно парастос - спомен обиљежје (архивска фотографија)Фото: СРНА

Начелница општине Дрвар Душица Рунић рекла је да спомен-обиљежје Гувно, које је у облику крста, симболише укрштање путева избјегличких колона Срба из Далмације и Лике, те Срба са подручја Ливна, Босанског Грахова и Дрвара.

- Тачно на Гувну укрстили су се ти путеви и настављен је пут даље у непрегледним избјегличким колонама ка Републици Српској и Србији - подсјетила је Рунићева за Срну.

Делегат из реда Срба у Дому народа Парламента Федерације БиХ Горан Броћета изјавио је да је данашњи дан један од најтужнијих у историји српског народа.

- Данас се сјећамо једног од најтужнијих дана у новијој српској историји, када се догодио стравичан злочин и прогон цјелокупног српског становништва са простора Далмације, Лике, Баније и Кордуна - рекао је Броћета.

Броћета је навео да свједоци треба да на нове генерације преносе сјећања на тај стравичан злочин да се "Олуја" никада не би поновила.

- Ако неко протјера комплетно становништво - уништи њихове куће, храмове и гробља, онда је јасно да је ријеч о етничком чишћењу - нагласио је Броћета.

Он је изразио наду да ће српско биће у Крајини бити очувано и да ће се Срби тамо вратити, како би сачували своја вјековна огњишта.

- И ми, у овом дијелу Крајине, доживјели смо исту судбину као и Срби протјерани у `Олуји`, али смо се вратили у наше општине и покушавамо сачувати све оно што нам припада, иако сада неки други људи покушавају да угуше српски глас на овом подручју - рекао је Броћета.

Свештеник Зоран Миловац, након служења помена у Дрвару, истакао је потребу јединства српског народа.

У Храму Светог Николаја у Врлици у Далмацији служен је парастос жртвама рата од 1991. до 1995. године.

Хрватске снаге су 4. августа 1995. године напале Републику Српску Крајину - територију формално под заштитом мировних снага УН, починивши низ злочина и протјеравши 250.000 Срба.

У злочиначкој акцији "Олуја" је, према евиденцији "Веритаса", 1.872 Срба погинуло и нестало.

Хрватска војска је током офанзиве и након пада Крајине починила злочине над српским цивилима, а спаљено је више од 22.000 српских кућа.