latinica  ћирилица
04/08/2022 |  12:01 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

Обиљежено 30 година од одбране Војковића, Грлице и Крупца (ВИДЕО)

У оквиру манифестације "4. август – да се не заборави" у Источној Илиџи обиљежено je 30 година од одбране Војковића, Грлице и Крупца. У храму Светог свештеномученика Петра Дабробосанског служена је литургија, а испред капеле парастос за 216 погинулих бораца који су дали живот за одбрану овог подручја.
Војковићи - помен - Фото: РТРС
Војковићи - поменФото: РТРС

Напад муслиманских снага са Игмана на Војковиће, Грлицу и Крупац почео је 4. августа 1992. с намјером дубљег продора на шире подручје сарајевско-романијске регије.

- Међутим људи Војковића, Грлице, Крупца, мјештани нису могли одступити, јер иза себе су имали своје породице, своју нејач, своје старце, тако да су тај дан у херојској борби седам момака дало је животе, 16 тешко рањено, 20 лакше рањено, али ни метра нису одступили - рекао је Слободан Маунага предсједник Предсједништва Борачке организације "Илиџански борац".

Одступања ни метра није било све до краја рата, упркос константним нападима. За одбрану вјековних српских огњишта на овом подручју животе је положило 216 најхрабријих.

- Херојска борба војске и припадника МУП-а Републике Српске је допринијела томе да ми данас имамо Републику Српску, да имамо мјесто које треба да градимо, стварамо нове и боље услове за живот и сигурно да је то нешто што треба да буде завјет свим преживјелим борцима ВРС, њиховој дјеци, а да жртве оних који су за стварање Републике Српске дали животе и дијелове тијела не буду заборављене - истакао је маринко Божовић начелник општине Источна Илиџа.

Сјенима погинулих хероја који су дали живот за Српску поклонили су се данас и гости из Ниша.

- Заједно са нама данас су дошли и омладинци из КУД-а "Абрашевић" који ће на један свој начин дати допринос овој манифестацији у смислу да ће у наредном периоду наша дјеца и омладина из Ниша, из Републике Србије заједно са Републиком Српском они памтити за убудуће сва херојства наших бораца који су дали животе на овај свети дан - навео је Зоран Бајић представник Удружења пензионисаних припадника Војске и војних ветерана Ниша.

Заједничко сјећање на српске хероје повезало је Источну Илиџу с братском нишком градском општином Црвени Крст.

- У септембру би требало да се та сарадња прошири како у области привреде, тако и у области образовања, спорта и културе. У септембру би такође требало да градоначелница Ниша Драгана Сотировски с градоначелником града Источно Сарајево такође закључи споразум о братимљењу два града - додао је Александар Крстић замјеник предсједника градске општине Црвени крст, Ниш.

Четврти август, дан када су одбрањени Војковићи, Грлица и Крупац један је од најзначајнијих датума у одбрани сарајевско-романијске регије, а пошту погинулим херојима полагањем вијенаца одале су бројне делегације.