latinica  ћирилица
04/08/2022 |  12:07 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

Српски народ никада неће заборавити "Олују" (ВИДЕО)

Српски народ никада неће заборавити хрватску акцију "Олуја" из које је протјерано око 250.000 Срба, поручио је данас српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Банстол - Милорад Додик - Фото: РТРС
Банстол - Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је нагласио да се мора почети славити живот, јер је у прошлом вијеку било превише страдања.

- Прошли вијек је вијек српског страдања који се на неки начин, завршава са великом колоном избјеглица из Крајине, након отпочињања "Олује" која је била једна злочиначка и геноцидна операција - истакао је Додик у Сремским Карловцима гдје је у цркви Благе Марије у Банстолу присуствовао обиљежавању 27. годишњице великог српског страдања у хрватској злочиначкој акцији "Олуја".

Навео је да је у "Олуји" око 250.000 Срба морало да закључа и напусти своје куће, те да крене ка Србији као спасу.

- Многи од њих свој дом су нашли у Републици Српској и Србији. Подарили су нам многе људе који су својим доприносом и подстигнућима обиљежили ово вријеме - рекао је Додик.

Додик је навео да вјерује да ће српски народ за неко вријеме, за неког од тих људи из Крајине моћи да каже да је иза себе оставио велелепна дјела као што је то чинио Никола Тесла и многи са тих простора.

Током посјете цркви Благе Марије, Додик је рекао да Хрватска обиљежава "Олују" као побједу, а Српска и Србија као парастос за оне који су побијени на Петровачкој цести широм избјегличких колона.

Предсједник војвођанске Покрајинске владе Игор Мировић истакао је да је најважнија порука оваквих окупљања да ће Срби само слогом и јединством успјети да спријече да им се понови зло којем су били изложени током деведесетих година прошлог вијека.

- Окупили смо се због заветне поруке да будемо јединствени, сложни, способни да изграђујемо Србију и Републику Српску и да будемо способни да помажемо српски народ ма где се налазио - рекао је новинарима Мировић.

Према његовим ријечима, Србија и Република Српска сложније него икада граде будућност за све становике и помажу опстанак Срба и у Црној Гори и на Косову, гдје је највише угрожен.

- Ова окупљања служе не само као помен на страдале жртве, него и као охрабрење и порука да и више морамо да радимо да би наш народ имао бољу будућност - нагласио је Мировић.

Његово преосвештенство епископ сремски Василије служио је данас у фрушкогорском насељу Банстол парастос за све невино пострадале у злочиначкој хрватској војно-полицијској акцији "Олуја".