latinica  ћирилица
04/08/2022 |  12:27 ⇒ 12:29 | Аутор: РТРС

Селак: Они који славе етничко чишћење заслужују само жаљење

Августовски погром и протјеривање стотина хиљада Срба из Крајине је највеће етничко чишћење у Европи и злочин за који нико није процесуиран и жалосно је што у 2022. години једна чланица Европске уније тај дан прославља ругајући се жртвама и прогнанима, поручио је предсједник Социјалистичке партије Српске Горан Селак.
Горан Селак - Фото: РТРС
Горан СелакФото: РТРС

Земља и народ који своју државност заснивају на геноциду заслужују првенствено сажаљење, додао је Селак. 

- Из досадашње историје, требало би да смо сви научили једну важну лекцију а то је да страним господарима на Балкану рок трајања никад није дугачак. Хрватска данас очигледно има подршку Европске уније и међународне заједнице да слави етничко чишћење, али брзо ће доћи дан када ће тог да се стиде и као народ и као држава. Гледајући и слушајући највише хрватске званичнике и њихову прославу, нормалан човјек може да осјети само сажаљење према нормалним грађанима Хрватске. Поруке мржње, ратно хушкање и изругивање жртвама и прогнанима не могу донијети ништа добро, ни Хрватској али ни региону - поручио је Селак.

Он је нагласио да Република Српска и Србија никад више неће и не смију дозволити да Срби као народ буду жртве геноцида, те да је дужност данашњих генерација да сачувају сјећање на страдале.

- Једина исправна политика српског народа је јединство и међусобна подршка и то смо могли да научимо на безброј примјера у прошлости. Подршка нашем народу на Космету, подршка повратницима у ФБиХ и Хрватску, јачање веза са дијаспором и чврста сарадња Српске и Србије су услови да нам се више никад не дешавају погроми и покољи - истакао је Селак.