latinica  ћирилица
04/08/2022 |  12:39 | Аутор: СРНА

ЦИК: Ступају на снагу Шмитове измјене Изборног закона

Члан Централне изборне комисије БиХ Ирена Хаџиабдић изјавила је да измјене Изборног закона БиХ које је наметнуо Кристијан Шмит данас ступају на снагу.
ЦИК - Фото: РТРС
ЦИКФото: РТРС

Хаџиабдићева је за Срну рекла да ће од данас бити примјењиване нове прекршајне казне у пуно вишим износима.

Она је навела да ће, према оцјени ЦИК-а, наметнуте измјене помоћи у томе да избори буду више фер и мање контаминирани јер су санкције строже.

- Добили смо механизам за заштиту интегритета избора и то по нашем мишљењу улива веће повјерење бирача у изборе, тако да се надамо да ће то утицати на већи одзив бирача - оцијенила је Хаџиабдићева.

Према њеним ријечима, сада су у Изборни закон уграђени механизми који могу зауставити манипулације и обезбиједити фер изборну утакмицу.

- Санкције су знатно пооштрене тако да се надамо да ће то допринијети одвраћању од кршења изборних правила, сузбијати кршења и репресивно дјеловати и обуздати све што није дозвољено - оцијенила је Хаџиабдићева.

Она је рекла да је Шмит интервенисао у неколико поглавља - четири интервенције у поглављу један, гдје се налазе дефиниције које су најзначајније за ЦИК, а тичу се говора мржње.

- Добили смо и дефиницију злоупотребе јавних ресурса, која до сада није постојала - оцијенила је Хаџиабдићева.

Према њеним ријечима, интервенисано је и на поглављу два чиме се помаже ефикасност и онемогућава блокада код именовања изборне администрације.

Хаџиабдићева је истакла да је највећи број интервенција донесен у поглављу седам и у поглављу 19-А.

- Поглавље седам се односи на изборну кампању и заправо се овим измјенама и допунама већина овлаштења везује за изборну кампању која почиње 2. септембра - рекла је Хаџиабдићева.

У вези са поглављем које се односи на изборну кампању, Хаџиабдићева је рекла да је ту јако добро разрађена злоупотреба јавних средстава.

- Свака новина јесте изазов за оног ко то имплементира, а у овом моменту то ће бити ЦИК, који сада има овлаштења да води детаљне истраге, проводи и мноштво доказа - додала је Хаџиабдићева.

Према њеним ријечима, у поглављу 19-9 је новина 19-А и да то поглавље садржи кривичне одредбе и за изборну администрацију и за политичке субјекте.

- Новина је да код повреда које чине чланови бирачких одбора. Може се казнити политички субјекат у име којег је именован члан бирачког одбора новчаном казном која може ићи и до 10.000 КМ, а што се тиче санкција за политичке субјекте, оне су раније максимално износиле 10.000 КМ, а сада су 30.000 КМ, па се то исто односи не само на злоупотребу средстава, него и друга кршења која политичка странка може починити у кампањи - појаснила је Хаџиабдићева.

Према њеним ријечима, сада су прецизиране повреде из поглавља шест-седам које су биле уопштене у погледу изрицања новчаних казни које се сада односе и на дозволу ЦИК-а да уклони име кандидата и поништи овјеру политичког субјекта.

- Оне су прије биле уопштеног карактера, а сада ЦИК има широка овлаштења у погледу изрицања санкција за све прекршаје који су побројани у члану 19-9 - навела је Хаџиабдићева.

Она је додала да ће прекршајни поступци које је ЦИК почео прије ступања на снагу измјена Изборног закона бити окончани у складу са одредбама закона који је био на снази у вријеме извршења прекршаја, односно на основу закона и прекршајних казни и казнених одредаба које су важиле до данас.