latinica  ћирилица
04/08/2022 |  13:14 | Аутор: СРНА

Стевандић: "Олуја" - срамота за Хрватску и међународну заједницу

Хрватска војно-полицијска акција "Олуја" је срамота цијеле међународне заједнице, која је тај злочин испланирала заједно са Хрватском, а касније срамотним судским процесима опрала руке, истакао је предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић.
Ненад Стевандић - Фото: СРНА
Ненад СтевандићФото: СРНА

Стевандић је навео да је циљ "Олује" био системско уништавање српског народа у Хрватској, саопштено је из Уједињене Српске.

Он је истакао да ова акција представља континуитет агресије над Србима и понижавања њених жртава, а све под изговорима који вријеђају здрав разум, с обзиром на то да су УН гарантовале безбједност 250.000 протјераних и 1.872 убијена Србина.

Стевандић је додао да је зато данашњи дан дан туге и сјећања, али и дан тријумфа, јер упркос звјерствима, српски народ живи, развија се и представља главни фактор на Балкану.

Хрватске снаге су 4. августа 1995. године напале Републику Српску Крајину - територију формално под заштитом мировних снага УН, починивши низ злочина и протјеравши 250.000 Срба.

У злочиначкој акцији "Олуја" је, према евиденцији "Веритаса", 1.872 Срба погинуло и нестало.

Хрватска војска је током офанзиве и након пада Крајине починила злочине над српским цивилима, а спаљено је више од 22.000 српских кућа.