latinica  ћирилица
04/08/2022 |  14:09 | Аутор: СРНА

Петковић: За своје нечасне намјере Курти оптужује Београд и Србе

Умјесто да покрене процедуре за испуњавање обавеза преузетих у Бриселу, чији је ЕУ гарант, премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти наставља са кампањом дезинформација и напада на званични Београд и Србе на сјеверу које оптужује за своје нечасне и опасне намјере, изјавио је данас директор Канцеларије Владе за Косово и Метохију Петар Петковић.
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

- Пошто Куртију тако добро иде математика, нека каже колико Срби на Косову и Метохији чекају на формирање заједнице српских општина и шта још треба да се деси да би се почело са активностима за поштовање првих шест тачака Бриселског споразума, јер је то једини пут за успостављање трајног мира и стабилности на простору Косова и Метохије-  рекао је Петковић.

Реагујући на Куртијеву изјаву да је Београд развио "дивљу кампању дезинформација" и да се на спровођење одлука о регистарским таблицама на сјеверу и реципроцитет личних карата са Србијом "чекало 11 година", Петковић је указао да "једине дезинформације и лажи долазе од Куртија".

Петковић наводи да је Курти кршење споразума и једностране потезе, гомилање припадника РОСУ, лажне вијести и звецкање оружјем, желио да представи као успостављање мира и некаквог реципроцитета у покрајини, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

- Једина истина је да се Курти са својим специјалним јединицама којима командује спремао да изврши незапамћено насиље над Србима на Косову и Метохији и да је катастрофа избјегнута само захваљујући мирној, сталоженој, дипломатски изваганој, али прије свега, одлучној политици предсједника Александра Вучића - истиче Петковић.

Он указује да је једина истина та да је "пет минута" било довољно да Курти повуче своје једностране одлуке и да се сачува мир.

- Нека се не заварава Курти да је своје мјере само одгодио јер добро зна да Срби никада неће пристати на кршење споразума и одузимање њихових легитимних људских права. Једино место где се договори постижу и тензије смирују јесте преговорачки сто, а никако некакве базе "Белведере" и други бункери у којима Курти припрема своје насилне акције - поручио је Петковић.