latinica  ћирилица
04/08/2022 |  14:28 | Аутор: СРНА

Ђокић: Величање "Олује" - увреда коју српски народ трпи деценијама

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић рекао је данас да је оружана акција "Олуја" један од најболнијих подсјетника на неправде учињене српском народу, али и злочин који и даље траје слављењем немилосрдног етничког чишћења.
Петар Ђокић - Фото: СРНА
Петар ЂокићФото: СРНА

Ђокић је поводом обиљежавања Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији "Олуја" поручио да је прогон Срба из Хрватске прије 27 година био и остаће туга која никада неће проћи, саопштено је из Социјалистичке партије.

- Овај дан нас упорно подсјећа на то да су починиоци овог страшног злочина не само слободни и некажњени, већ да их славе као јунаке и тај немили догађај као свој тријумф. То никада не можемо и нећемо прихватити. Никада нећемо заборавити наше жртве и овај страшни егзодус нити ћемо престати да говоримо наглас о злочинима који су учињени српском народу - истакао је Ђокић.

Лидер СП-а је нагласио да је величање оружане акције "Олуја", најблаже речено, увреда коју српски народ трпи деценијама.

- То нас неће навести да заборавимо шта нам је учињено нити нас спријечити да се сјећамо. Увијек ћемо бити ту да их подсјетимо на сваки изгубљени живот, на сваки јаук и сузу и да то није нешто чиме се треба поносити - рекао је Ђокић.

Хрватске снаге су 4. августа 1995. године напале Републику Српску Крајину - територију Формално под заштитом мировних снага УН, починивши низ злочина и протјеравши 250.000 Срба.

У злочиначкој акцији "Олуја" је, према евиденцији "Веритаса", 1.872 Срба погинуло и нестало.

Хрватска војска је током офанзиве и након пада Крајине починила злочине над српским цивилима, а спаљено је више од 22.000 српских кућа.