latinica  ћирилица
04/08/2022 |  14:31 | Аутор: СРНА

ПДП: Акција "Олуја" - злочин који траје

Хрватска војно-полицијска акција "Олуја" са правом се карактерише као злочин који траје, јер за њу нико није осуђен, а у Хрватској се тај дан обиљежава као "дан побједе", саопштено је из ПДП-а.
ПДП - Фото: РТРС
ПДПФото: РТРС

Након низа злочина над српским народом у Хрватској, погром Срба запечаћен је злочиначком акцијом "Олуја", највећим етничким чишћењем у Европи након Другог свјетског рата, саопштено је из ове странке.

- Срби, који су вијековима живјели на тлу данашње Хрватске, који су својевремено били брана Европе од отоманске најезде, убијани су и протјеривани, сведени на националну мањину, чиме је крајем 20. вијека свој епилог доживјела идеја која је покушана бити реализована деценијама раније, кроз усташку, најмонструознију идеологију коју је свијет видио: независна Хрватска, без Срба у њој - наводи се у саопштењу.

Из ПДП-а су додали и да злочиначким умовима није било довољно протјерати 250.000 Срба, хиљаде побити, бомбардовати избјегличке колоне, него су уништавали гробља, цркве, споменике, музеје, односно и сваки траг да су Срби некада постојали на тим крајевима.

Хрватске снаге су 4. августа 1995. године напале Републику Српску Крајину - територију Формално под заштитом мировних снага УН, починивши низ злочина и протјеравши 250.000 Срба.

У злочиначкој акцији "Олуја" је, према евиденцији "Веритаса", 1.872 Срба погинуло и нестало.

Хрватска војска је током оФанзиве и након пада Крајине починила злочине над српским цивилима, а спаљено је више од 22.000 српских кућа.