latinica  ћирилица
04/08/2022 |  15:00 ⇒ 21:41 | Аутор: СРНА

Додик: Kина - стуб мултиполарног свијета

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да униполарни свијет пропада, да постоји мултиполарни свијет, те да је Кина, несумњиво, један од стубова мултиполарног свијета и оно што је она до сада показивала даје повјерење у њено међународно присуство.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Тај концепт заједничке будућности човјечанства, како га је промовисао предсједник Си Ђинпинг, показује да Кина има способност да спроводи своје програме и она не одустаје од тога. Тај концепт, у суштини, све више се прихвата у свијету и јасно је да се Кина увијек руководила примарно поштовањем међународног права и територијалног интегритета међународно признатих земаља - нагласио је Додик у изјави за кинеску централну Радио-телевизију Си-Си-Ти-Ви поводом тајванског питања.

Он је рекао да је Кина земља која никада није калкулисала и примјењивала различите принципе на исте ситуације у свијету и несумњиво треба очекивати да ће Пекинг у будућности играти значајнију улогу у свијету.

- Не зато да ли она то хоће или неће, већ једноставно зато што је данас свијет у значајном хаосу и дјелује да је Кина једина стабилна - истакао је Додик.