latinica  ћирилица
04/08/2022 |  15:45 ⇒ 15:47 | Аутор: СРНА

Песков: За сада нису планирани разговори Путина и Алијева

Никакви контакти са азербејџанским лидером Илхамом Алијевим још нису на дневном реду руског предсједника Владимира Путина усред ескалације у Нагорно Карабаху, али би они могли да се организују одмах ако се укаже потреба, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Дмитриј Песков (Фото: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV, илустрација) -
Дмитриј Песков (Фото: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV, илустрација)

- У овом тренутку такви контакти нису на дневном реду предсједника, али би такав контакт могао да се договори веома брзо, ако буде потребно - рекао је Песков, на питање новинара ТАСС-а.

Раније ове недјеље, Путин је имао телефонски разговор са јерменским премијером Николом Пашињаном, а двојица лидера су разговарала прије ескалације.

Песков је рекао да је Кремљ забринут због ескалације у региону Нагорно Карабаха и позвао сукобљене стране да покажу уздржаност.

- Истина, помно пратимо ситуацију и, наравно, забринути смо због недавне ескалације и апелујемо на стране да покажу уздржаност и, што је најважније, да се придржавају свих одредби релевантних трипартитних докумената - рекао је портпарол предсједника.

Како је саопштило Министарство одбране Русије, ситуација у зони одговорности руског мировног контингента у Нагорно Карабаху је ескалирала.

Министарство је раније ове недјеље саопштило да је прекид ватре нарушила азербејџанска војска у близини висоравни Сарибаба. Команда мировног контингента, заједно са представницима азербејџанске и јерменске стране, предузима кораке за стабилизацију ситуације.

У међувремену, руско Министарство спољних послова саопштило је да је руско највише руководство, укључујући министра спољних послова Сергеја Лаврова, у сталном контакту са својим колегама из Јерменије и Азербејџана у вези са ситуацијом у Нагорно Карабаху.

Министарство је, такође, додало да руски мировњаци улажу све неопходне напоре да стабилизују ситуацију на терену.

- У току је активан рад са обје стране свим каналима и на свим нивоима, укључујући и највише национално руководство. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је у контакту са својим колегама из Азербејџана и Јерменије - саопштило је Министарство, пренио је ТАСС