latinica  ћирилица
04/08/2022 |  15:53 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

Добој: Изградња нове болнице тече планираном динамиком (ВИДЕО)

Кинески амбасадор у БиХ Ђи Пинг, заједно са представницима Градске управе Добоја, обишао је градилиште објекта нове болнице, која би према потписаном уговору требало да буде завршена до краја године.
Добој: Јеринић - Ђи Пинг - Фото: СРНА
Добој: Јеринић - Ђи ПингФото: СРНА

Изградња новог објекта добојске болнице тече планираном динамиком. На градилишту свакодневно ради 150 радника. У току су грађевинско-занатски радови, завршава се спољашња хидрантска мрежа и канализација. Преостало је да се заврше фасадерски и радови на вањском уређењу.

- Можда су најзахтјевније машинске инсталације у операционом дијелу и то захтијева највећу пажњу на градилишту - каже инжењер Бојан Зеленковић.

План је да изградња буде завршена до краја године. Након тога уговором је предвиђен рок од шест мјесеци да се пређе у нови објекат. Већи простор и боља опрема, знатно ће олакшати рад запосленим. Поред постојећих у новом објекту пружаће и услуге због којих су пацијенте до сада упућивали у Универзитетски клинички центар у Бањалуку.

- Значајно ће бити повећан број кревета за интензивно лијечење, биће изграђен један у потпуности нови хируршки блок са пет хируршких сала, једном у ургентном центру и још двије на одјељењу за гинекологију - навео је Небојша Марић, замјеник директора Болнице "Свети апостол Лука".

Поред конзорцијума кинеских компанија Шан Жи и Синформа, на изградњи је ангажована и домаћа грађевинска оператива. Нова болница располагаће са укупно 464 кревета. За потребе лежећих пацијената предвиђено је 406 кревета у једнокреветним и двокреветним собама.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић рекао је да ће по изградњи добојска болница бити међу најмодернијим здравственим објектима на понос Добоја и Републике Српске.

Амбасадор Кине у задовољан је динамиком изградње и што је извођач радова кинеска компанија успјела да отклони све потешкоће изазване пандемијом вируса корона, као недостатак људских ресурса и повећање цијена грађевиснког материјала, како би се испоштовали уговорени рокови и обезбиједила одговарајућа здравствена њега пацијентима.

Вриједност пројекта је 103 милиона КМ. Добојска болница здравствене услуге пружа за више од 200.000 осигураника из цијеле регије.